Jakten på den försvunna sladden
2010-11-02 - hembio, sladdar, projektor, tv
0
Med en massa prylar sammankopplade i hembion är det lätt hänt att det blir väldigt mycket sladdar. Jag skrev lite om hur alla sladdar hörde ihop i texten Kablage sabotage där jag hade en liten skiss på hur alla sladdar hade dragits. Här syns en skiss på hur det ser ut idag. Mycket mycket trevligare. Med HDMI på nya Mac mini och två HDMI-ut på förstärkaren så drar man ner drastiskt på antal sladdar. Och det känns så mycket mer rent och prydligt.
Nu påstår folk i branschen att trådlös HDMI (WHDI) är brukbart. HotHardware har testat lite och är väldigt nöjda med resultatet. Jag har ju två stycken 15 meter långa SUPRA-kablar för HDMI till TV'n och projektorn, eftersom båda inte står i samband med övriga utrustningen. Men visst, det lockar lite att slippa dom sladdarna lite, men jag tror trådlös HDMI är mer passande som i deras test, när man vill skicka signalen från en laptop eller dylikt.
Sen är det ju det där med belysning också. Jag har dragit en elkabel runt halva nedervåningen samt en genom halva kontoret bara för att ha EN knapp som tänder flera lampor. Lättja kan man tycka men det är ritkigt drygt att varje dag behöva gå och tända och släcka massa lampor när man går upp, kommer hem, går och lägger sig och så vidare. Men det har ju lett till ännu mer sladdar som går längs väggarna. Nu finns det ju trådlösa RF-system även för detta, från pirsvärda Nexa till superavancerade Lutron. Dom skickar en radiosignal till kontakterna (som i sig är rätt så fula dock) och lampor tänds synkroniserat där man vill ha dem.
Det är svårt att inte tänka på hur det blir med alla dessa radiovågor som kolliderar i luften kring en när sladdarna elimineras. Vi har det trådlösa nätverket, mobiltelefonerna, trådlös HDMI, trådlösa lampor. Smidigt och snyggt, men en morgon vaknar man med ett muterat öra som växer ut ur armhålan. Då är man nog inte lika nöjd.
Men om man struntar i muterade kroppsdelar så tycker jag det är mer saker som borde bli trådlösa (på ett helt ofarligt vis så klart). Inte minst av allt så borde elen bli trådlös, så man slipper elsladdar över hela huset. För i teorin så kan u faktiskt allt annat skickas via det trådlösa nätverket i framtiden. Varför ha trådlös HDMI när förstärkaren bara skickar videosignalen över det supersnabba trådlösa nätverket till TV'n och förstärkaren? Det finns ju, och kommer att finnas, gott om bandbredd för det där. Det känns ju klockrent.
Mer i Webblog
Vita tuschpennor
Star Wars The Force Unleashed II
Alla helgons natt
Jakten p den frsvunna sladden
Elinors brllop
Pryltokig och glad nd
Testfoto i kyrkan
Nyckelord: hembio, sladdar, projektor eller tv
Lord of the Ringsmaraton
Jakten p den frsvunna sladden
Min Pronto
Min hembio
Gefen to the rescue
Flatout igen
Stereobnk
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
Hero Dashboard för Descent
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef
Jämförelse 135 mm
Nya objektiv
Porträtt av kompis mamma
Använda utrymmet under trappen
Spelbord
Pimpning av köks-ön
Jag saknar min Dodge!
Acrylic drip