Hoppa direkt till innehåll

Lord of the Rings-maraton

2021-02-22 - lord of the rings, maraton, film, movies
Förberedelser!
I helgen hade vi Lord of the Rings-maraton och det var lika bra som alltid. Filmerna har ju kommit ut i 4K-version så det var helt klart dags.
Svårt att ta bra bilder när det är mörkt
Jag köpte dem på skiva så fort dom var tillgängliga och när jag väl fick hem dem så insåg jag att Apple hade uppgraderat samma filmer i mitt iTunes-bibliotek, så det var lite "D'oh!" över det hela. Men dock så fick vi någon underlig ljud-synk-bugg i Two Towers på Apple-versionen så vi gick över till skiva efter det, och det var en märkbar skillnad i kvalitet! Inser ju att de som streamas från Apple är komprimerade, men trodde inte det skulle vara så märkbart ändå.
En sak som varit ett problem med maraton är luften i bion, men i höstas så monterade jag luftkonditionering i biorummet, samt en fläkt med tilluft så under tolv timmar och med sex personer i publiken så var luften och temperaturen i rummet helt perfekt, och det gör mig så glad!
Under en toapaus, och man kan se luftkonditioneringen framme till höger. Skivan den sitter på ska givetvis målas
En sak som störde mig dock var ljudet. Det beror ju inte på varken Apple eller skivorna, utan på min egen utrustning. De högtalare som jag har hänger liksom inte längre med. Jag hade givetvis kalibrerat ljudnivåerna till Balrog-scenen och den funkade finfint! Men sedan var det scener med väldigt dov bas, som när Frodo ska slänga ringen i Oroduin och det är en väldigt dov bas som pulserar. Mina högtalare slog i botten hela tiden tyvärr.
Det högtalarpaket jag använder är ett gammalt Pioneerpaket som heter S-VA80 tillsammans med en 12-tums baslåda som heter S-W250S. baslådan hade inga problem medan de övriga surroundhögtalarna slog i botten. Sedan så har jag begränsat utrymme i bakkanten av rummet så jag har monterat två in-ceiling högtalare där men dom är ännu sämre.
Det är trist att se på så bra kvalitet på bild när ljudet inte hänger med, så jag har nu beställt nya högtalare. Min tanke är att behålla befintliga surroundhögtalare som mid-surround och som bakre surround och sedan två nya större främre surround, en ny center samt en ny baslåda (som jag eventuellt kör dubbelt med befintlig).
Så efter lite snack med en kunnig kompis så blev det Klipsch SPL-120 som baslåda, Klipsch Reference Premiere RP-4000F som främre golvhögtalare samt Klipsch Reference Premiere RP-404C som centerhögtalare. Dom ska vara ett ordentligt steg upp från min nuvarande utrustning. Kompisen sade att min förstärkare (Pioneer SC-LX57) inte var en begränsning, så det var ju lite skönt.
Det ska bli himla spännande att få hem dessa och börja dona med ljudet och förhoppningsvis så kommer det låta mycket bättre. Dock så måste jag bygga om hembion lite. Dels måste jag bygga lådor att fästa i taket för befintliga surroundhögtalare, dels måste jag bygga om fronten så de större L/R-högtalarna får plats. Men det är ett angenämt problem, eller hur? smile
Mer i Hembio
Min Pronto
Gefen to the rescue
Stereobnk
Fjrrkontrollsdjungeln
Det ska fungera
Hembion nrmar sig
Logitech Harmony
Nyckelord: lord of the rings, maraton, film, movies, sagan om ringen eller hembio
Kan ha rkat skaffa ngot p SciFimssan
Hgtalare bestmda
Uppgraderingar biorum
Lord of the Ringsmaraton
Moriabakgrund
Eye of Smaug
Kpa film
Börjar likna en bar!
Reglar på plats
Rivning pågår!
Mjölner!
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Utebar!
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Det börjar ta form med hemma-spa:et
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Uppdateringar i verkstaden!
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil