iLife-ikonerna
2007-08-09 - apple, ikoner
41
Det lär ju inte vara någon hemlighet att jag gillar ikoner, och då speciellt Apples ikoner. Tycker dom alltid haft ett bra formspråk i sina ikoner.
iLife introducerades i januari 2003 och var ett namn för att sammanföra de olika "iApps" Apple had introducerat tidigare. Från början innehöll iLife iPhoto (introducerad 2002), iTunes (2001), iMovie (1999) och iDVD (2001). iTunes var alltså från början en del av iLife, men när Apple började satsa på iTunes Music Store 2003 så visade det sig nog rätt snabbt att iTunes skulle uppdateras oftare än resten av programmen, så iTunes fasades ur till slut. Alla iLife-ikoner har sett i stort sett likadana ut hela tiden, tills nu.
Detta är ikonerna för iLife ´06. Garageband är den enda ikonen som inte följer mönstret, och om det är npgon jag skulle byta ut så är det den. Annars tycker jag alla ikonerna passar mycket bra och är väl avvägda mellan tydlighet och hur bra dom passar. iMovie är ju en sådan där klappa förstår, som man använder när man spelar in film, vilket ju är det man gör, i stort sett. Man är ju regissören när man använder iMovie. iPhoto knyter inte an till funktionen direkt, då det bara är en ikon på en kamera och ett foto. Men frågan om en bild på ett fotoalbum hade varit bättre? iDVD är tydlig och bra. iWeb tycker jag är helt lysande. En anslagstavla med foton och information. Gitarren fungerar ju (tror dock de flesta använder keyboards med Garageband) men visar inte att det är ett program som man kan skapa musik i. Namnet på programmet passar inte ikonen direkt.
Detta är ikonerna för iLife ´08. Dom är, som ni ser, identiska förutom för iMovie. iMovie har blivit helt omskriven så dom valde att skapa en helt ny ikon för den. Jag antar att tanken bakom den är att den ska likna de där stjärnorna på Hollywood Boulevard som är stjärnor i gatan med namnen på stora stjärnor samt en liten ring med en filmkamera i.
Men den är på tok för spretig, inte alls Apple-lik och känns som om den inte alls passar in bland de andra programmen. Tillsammans med Garageband så blir hela ikonsviten stökigare.
iTunes, som inte längre är med i iLife, har också genomgått en hög försändringar genom åren, men den har ändå varit riktigt konsekvent. Notera att CD-skivan har blivit mer och mer "upprätt" för varje inkarnation, vilket och har tonat ned 3D-känslan i ikonen och knyta ihop med övriga Apple-ikoner.
iWork har inte funnits lika länge, men har ändå genomgått en del ikonförändringar iWork ´06 kom med Keynote och Pages, och var den första versionen av iWork. Keynote var ett eget fristående program innan och introducerades 2003. Från brjan såg Keynote-ikonen ut som till höger, lite mer piedestal-känsla på den då. Pages-ikonen är jag är lite skeptisk till. Den är snygg, fina kontraster, men visar en reservoarpenna och ett bläckhorn, vilket känns lite gammalt. Reservoarpennor använder ju bläckpatroner numera, och det var bra många år sen de använda bläckhorn (även om det säkerligen finns någon som gör det än).
Och så här ser iWork ´08 ut. Och Keynote har fått en ny ikon för tredje gången för tredje versionen. Kan dom inte bestämma sig? Nåja, grunden är ju konsekvent i alla fall. Jag gillar ikonen för Numbers. Den visar de två grundkomponenterna av ett spreadsheetprogram - data och diagram.
Jag har förstått att Apple har haft det riktigt svårt att göra om alla deras ikoner för Leopard, som har en ikonstorlek på 512x512 mot tidigare OSX som har en storlek på 128x128.
Mer i Webblog
Flatout Ultimate Carnage
FPS p konsoll
Brllopsdag
iLifeikonerna
Billigare och snabbare
GameConnect
Flytta till landet
Nyckelord: apple eller ikoner
Detta suger Apple
Vilken iPod
Text i ikoner
iLifeikonerna
Apple vs Europa
Mindre Macbook Pro
Med tanke p miljn
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
Hero Dashboard för Descent
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef