Top-posting
2010-08-05 -
0
Jag skrev den här texten för tre år sedan, men den är lika relevant fortfarande, så jag uppdaterar datumet på den för att återpublicera den. Sneaky!
Top-posting
Jag verkligen avskyr top-posting! Jag kan bli så himla trött på folk som gör det. För er som inte vet vad top-posting är så är det när man svarar på ett mail och skriver sitt svar över det mail man svara på. Det förstör hela rytmen i ett mail och gör det otroligt svårt att följa en mailkonversation, även om man själv varit med i den hela tiden! Och det är så otroligt enkelt att göra det rätt, men ändå är folk så himla lata.
Det här är ett typiskt mail nu för tiden. Klicka på bilden så ser ni hur det ser ut. Helt otroligt stökigt. Jag måste scrolla ned till botten för att se vad det är han svarar på och sen scrolla upp igen för att fortsätta läsa. Detta är det lata sättet att svara på mail. Bara lägga till svaret ovan utan relation till vad man svarar på i mailet under. Noter att min fråga till honom finns allra längst ned i mailet och hans svar allra längst upp. Och i mitten så finns tidigare mail. Krävs en hel del detektivarbete för att lista ut vem som svarar på vad här. När jag svarar på ett sådnat här mail så städar jag alltid upp det så svaren kommer i rätt ordning, vilket är detta:
Så här skulle hans mail ha sett ut. Mitt svar är ovanför, och man ser till och med mailet innan dess ovanför det. Han kan lägga till sitt svar under och ta bort äldre nivåer om han vill. Man ser hela konversationen korrekt och smidigt. Det finns faktiskt en anledning till att alla chattar och IM-klienter visar konversationer i fallande ordning.
Hade hans mail sett ut som ovan så hade mitt svar sett ut så här. Jag hade enkelt bara klippt bort hans signatur och lagt till mitt svar. Enkelt, smidigt och med bra mycket mindre onödig text mellan innehållet i mailen.
Och detta var ju bara ett väldigt enkelt exempel. Tänk dig långa mail där man vill lägga in svar på specifika delar av mailet. Att ha alla svar ligga i en hög ovanför mailet är ju hur grötigt som helst. Enda tillfället då man kan lägga till text ovanför citerad text är om man vidarebefodrar ett mail och vill ha en inledande kommentar till mailet, men inte annars.
Tänk på hur ni mailar och hur ni läser mail. Det hjälper ju inte att de flesta mailklienter uppmuntrar top-posting, men jag tycker ändå man ska ta sig tid att formattera sina mail snyggt så dom är enkla att läsa och följa.
Mer i Webblog
Microsoft startar propagandakupp mot Maccen
Att leva det liv man vill leva
Alla kan skapa ett albumomslag
Topposting
iPhone 4
Clash of the Titans eller hur man sabbar grekisk mytologi
Darksiders
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps