Lagliga pirater?
2007-06-13 - film
188
Lagliga pirater?
Fyrtakt diskuterar att filmbolagen borde erbjuda deras filmer för nedladdning mot en månadsavigt enligt prenumerationsmodellen. Ett par problem med tankarna, från en som inte alls vill försvara filmbolagen, utan snarare försöker se realistiskt på det.
BitTorrent är inte en säker teknik eftersom den är beroende av att privatpersoner som laddat ned filen fortsätter göra den tillgänglig för andra. Jag tror inte filmbolagen är intresserade av ett system med en sådan opålitlig tillgänglighet. Detta skulle betyda att dom själva skulle få lov att göra filen tillgänglig till BitTorrent-trackern.
Att skapa film kostar kopiöst mycket pengar. Och ett filmbolags kostnader inkluderar ALLA deras filmer, inte enbart de som går plus i försäljningen. De massiva mängder pengar som musik-branschen tjänar är inte överförbart till filmbolagen. Nog för att både artister och skådespelare får en liten del av kakan i båda fallen, men när det gäller film så är själva produktionen mycket mycket dyrare än att spela in en skiva, även om man inkluderar turnéer för artister. reklamkostnader är säkerligen jämförbara dock.
En månadsavgift för att kunna fritt ladda ned film är alltså en ekvation av filmbolagets kostnader delat på deras filmer och hur många folk generellt skulle ladda ned. Tänk på att detta i förlängningen skulle ersätta DVD-försäljningen, vilket är deras stora inkomstkälla. Så månadsavgiften måste förmodligen likna det du skulle betala för att hyra/köpa filmerna på DVD eller se dem på bio.
Detta skulle resultera att du som slutkund inte skulle spara nämnvärt på att skaffa filmerna på det här viset.
Detta liknar ju iTunes på många vis. Visst är det billigare på iTunes än att köpa skivan på "riktigt" men inte tokbilligt. Det som gör iTunes mycket mer ekonomiskt för slutkund är ju möjligheten att kunna köpa separata spår, något som inte är överförbart till film.
Så, filmbolaget skulle inte kunna spara in så fasligt mycket på distribution. Bandbredd är svindyrt i dom har kategorierna, speciellt nu med HD-filmer på en 20-25GB. Dom kan inte heller toksänka priserna på samma sätt som musikbranschen, så månadsavgiften skulle vara tämligen hög fortfarande.
Detta skulle ju givetvis leda till att dom som betalar för tjänsten skulle knäcka krypteringen och skicka filerna vidare på öppna BitTorrent-nät och hela den ekonomiska modellen skulle försvinna.
Nej, det måste i så fall bli mycket enklare att få tag på film digitalt, och det är där iTunes Store-exemplet gör sig påmint igen. Apple säljer ju faktiskt film i iTunes Store. Dom sköter distributionen för filmbolagen. Det är billigare än DVD (men marginellt sämre kvalitet) där en film kostar $10 medan en film på DVD i regel kostar $20. Men då får du inget extramaterial. Bara filmen.
Men med en mellanhand (a'la iTunes Store) så kan filmbolagen komplettera sin DVD-försäljning och göra det mycket enklare att få tag på film, vilket motverkar piratkopieringen.
Men sen anser ju jag att större delen av piratkopieringen sker på titlar som ännu inte släppts i Sverige. Om filmbolagen bara släppte storfilmerna samtidigt över hela världen skulle nog det påverka detta positivt med.
Mer i Webblog
Solnedgng
Spisls igen
Det ska fungera
Lagliga pirater
En webbutvecklares mardrm
Kket r klart
Musiktips
Nyckelord: film
Coraline
Inglorious Basterds
011808
Lagliga pirater
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
Hero Dashboard för Descent
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef
Jämförelse 135 mm
Nya objektiv
Porträtt av kompis mamma
Använda utrymmet under trappen
Spelbord
Pimpning av köks-ön
Jag saknar min Dodge!
Acrylic drip