Vad är klockan?
2010-06-22 - atlas
Det här med tidsangivelser är en rätt intressant historia, hur vi som människor uppfattar tid men mer specifikt hur vi formulerar oss för att få andra att förstå vilken tid man avser. Det första som skiljer olika tidsangivelser åt är ju precisionen. Hur exakt måste man vara? Och då menar jag inte tusendelar och hundradelar vid häcklöpning, utan snarare mer vardagliga tidsangivelser.
Säg att du har varit och tränat kl 14 och träffar en kompis på kvällen som frågar när du var och tränade. Svarar du då "idag", "i eftermiddags" eller "vid tvåsnåret"? Jag gissar på att "idag" ger tillräcklig precision i den situationen. Din kompis behöver inte veta mer. Träning är ju något man kanske gör som oftast varannan dag så tydligare än så behöver man inte vara.
Men om kompisen frågar om ni ska köpa pizza och undrar när du senast åt så kanske det är viktigare att vara mer precis. Och här kommer en annan aspekt in också - svarar du med klockslag eller med förfluten tid? Alltså, säger du "Nej, jag åt vid fyrasnåret" eller "Nej, jag åt för ungefär två timmar sedan". Det är inte självklart vilket som är mer praktiskt och det är ju också något som kan vara upp till vem man umgås med - är det en person som förmodligen har koll på vad klockan är just nu eller inte. Det senare svaret känns dock mer relevant till frågan eftersom det är ju just hur länge sedan man åt som är av intresse här.
Jag fokuserar mest på saker som hänt i det förflutna här, för saker man planerar att göra är väldigt mycket upp till vad exakt det är man planerar. Bjuder man in till födelsedagskalas så kan man ju säga ett exakt klockslag eller "eftermiddagen" om man vill att folk ska droppa in lite hur som helst. Bjuder man på middag så är det i regel ett exakt klockslag som gäller. Är det semester så är det vecka, eller i bästa fall dag som man vet i förväg.
Sen har ju svensken dille på detta med veckonummer som är en himla djungel. Vem har koll på vilken vecka det är egentligen? Det känns i allra högsta grad som jag hör till en mellangeneration där min mor har stenkoll på veckonummer medan jag är osäker och mina barn säkerligen inte kommer använda dem alls.
Men det är just när man ska prata om saker som hänt som det blir som klurigast tycker jag. Vilken tidsreferens ska man använda för att det ska bli enklast att förstå. Och jag menar egentligen inte så mycket i dagligt tal, för man gör ju sig förstådd eller anpassar sig annars enkelt, så det är ju inte direkt ett samhällsproblem. Nej, jag började tänka på detta när man ser tidsangivelser på nätet, som ju faktiskt inte kan anpassa sig efter hur mottagaren hänger med.
Jag har ju byggt weblösningar en bra stund nu och har ju behandlat det här "problemet" under många år. Jag har till exempel en funktion som tar ett datum och skriver det så logiskt man kan - men det utgår ändå från att det ska ange tidpunkten. Så om det matas med "2010-06-22 13:00" så skulle det visas idag med "idag, kl 13:00" men i morgon skulle samma datum visas som "igår, kl 13:00" medan nästa dag så skulle det visas som "14/4 13:00" (här anser jag själv att det kanske borde stå "14 apr 13:00" men har inte fixat det ännu). Om vi kollar på den posten om ett år så måste ju årtalet in, så då skulle det visas som just "2010-06-22 13:00". Detta kan man se rätt tydligt om man går till den här teckningen och scrollar ned för att läsa andra texter som skrivits runt årsskiftet.
Och tittar man historiskt på webben så har vi gått från mer eller mindre statiska tidsangivelser ("2010-06-22 13:00") till lite mer dynamiska, som jag gör det - till att i vissa tjänster visa förfluten tid istället. Och det är här jag har börjat fundera lite.
Twitter är en sådan tjänst att om man kollar på sin Home-sida så ser man senast inkomna "tweets" och där ser man ju alltid hur länge sedan det postades, från "a moment ago", "X minutes ago" till "about X hours ago" och när det är äldre än en dag så visas datumet ("11:18 AM Apr 16th"). Tittar man på facebook är det liknande där med. Det fungerar ju, men det jag stör mig mest på är "X hours ago" som gör att jag alltid måste räkna baklänges. Om jag läser en status och är intresserad av när det skrevs så vill jag i regel ha en lite mer exakt tidsangivelse.
Och med både Facebook och Twitter så stör tidszonerna rätt rejält. Om jag går upp på morgonen och kollar Facebook så kan det stå "8 hours ago" på en status, vilket alltså var igår klockan 23:00 kanske. Men Facebook anser inte att det bryter på en ny dag eftersom det klockslaget fortfarande är i samma dag i USA.
Så jag tror inte det finns något ultimat sätt att ange tider och "mitt sätt" har fungerat bra väldigt länge.
Mer i Webblog
Darksiders
Semester
Real Taste Zero Chigurh
Vad r klockan
Hur Apple ddar Nintendo och Sony p mobila marknaden
Intressanta fakta om Vsters
My IPad wish list
Nyckelord: atlas
Atlas har std fr Retinagrafik
Atlasapp
Blockad av Facebook
Vad r klockan
CSSruta igen nu med skugga
Din dag
Atlas BETAflagga
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Toalett remake
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!