Hoppa direkt till innehåll

Telias nya profil

2011-05-12 - design, layout, apple, telia
Telia har gått och bytt både profil och logotype över natten. Från rosa till lila och en mycket renare hemsida. Jag gillar det, även om jag har lite svårt att relatera till loggan - även om den förra inte var speciellt klockren heller.
Jag tror inte att det är en hemlighet att många företag låter sig inspireras av Apples hemsida som verkligen är i världsklass vad gäller profilering. Jag tycker Telias hemsida anammar den inspirationen på ett mycket bra sätt, och tycker inte alls det är fel att se hur andra gör saker och sen anpassa sig lite efter vad man gillar där ute.
Men en sak hoppade på mig på en gång. Går man inte på företagssidan så ser man den här bilden som en av de i bildspelet:
Tjänster i molnet och en ikon för att symbolsiera det, som ligger på en platta med rundade hörn. Ok, jag erkänner, att visualisera ett moln är kanske inte något unikt i sig, men det finns en symbol jag tycker det här liknar lite grann. Och inte helt otippat är det från samma företag som inspirerat till övrig design på hemsidan:
Det är ju Apples symbol för MobileMe (eller iDisk, via MobileMe), deras molntjänst (för privatpersoner dock)! Fast spegelvänd dock, och lägger man dem över varandra (och vänder på Apples symbol) så ser man likheterna rätt tydligt:
Nu säger jag inte att dom är dumma i huvudet och borde brännas på bål, men som designer så är jag benägen att inspireras av andra också, men bara för att folk inte ska skrika att jag kopierar rakt av så anpassar jag min design aningens för att den ska kännas lite mer egen medan jag samtidigt lånar symbolik från en etablerad produkt.
Det Telia vill visa med bilden är ju deras molntjänster. Men det är lite klumpigt gjort. Dom har en platta som det liksom "sprutar upp" saker bakom. Många av de ikoner bakom plattan är samma och dom försvinner liksom bort i fjärran mot en jordglob. Egentligen vill jag inte kritisera hur dom har löst symboliken, utan tänker mest på hur jag skulle ha gjort det.
Apple löser det på det här viset. Ett moln (samma moln igen) där ikonerna för deras tjänster liksom ligger ovanpå molnen och vilar eller något sådant. Är inte helt övertygad om att det är rätt symbolspråk heller. Grejen är nog att moln-symbolen inte ska visualisera ett faktiskt moln (som Apple gör) utan mer en behållare, någonstans där tjänsterna finns. En låda eller liknande. Eller att molnsymbolen ligger som ett lager mellan klienten (datorn) och tjänsterna på ett visuellt sätt.
Nåja, jag gillar Telias nya layout åtminstone!

Uppdatering

Philips har en serie med "Sensuella massageapparater" med undertexten "Den mest tillfredsställande sexleksaken för par" som är väldigt väldigt lik Telias logga. Är det ett försök att anknyta till det lite intime kanske, Telia?
Mer i Webblog
Filmer p ingng
Emma och Leia
Ny design p sandmannet
Telias nya profil
Dedikerad Youtubebrowser
Slut med tjatet
Han r dd nu
Nyckelord: design, layout, apple eller telia
Google Maps fr iPhone
iPhone 5 och iOS 6
Atlas har std fr Retinagrafik
Telias nya profil
iPhone 4
Hur Apple ddar Nintendo och Sony p mobila marknaden
My IPad wish list
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa