Skuggor med CSS
2008-04-22 - atlas, css, design
0
images
Har du en fräsig bild och vill ha en trevlig skugga under den, men orkar inte fixa skuggor i Photoshop för varje bild? Då kan du använda CSS för att skapa skuggor, men med vissa restriktioner! Som jag skrivit tidigare så finns det för- och nackdelar med CSS och det gäller även den här.
original
Först tar vi en titt på hur vi vill att slutresultatet ska se ut, så vi vet vad vi strävar efter. Det är alltså en bild med en enkel 10 pixlars skugga.
Så, hur gör vi detta med CSS? Ja, det är faktiskt inte så klurigt som man kan tro. Vi börjar med lite kod för själva HTML-taggarna
<div class='imgshadow'>    <img src='sandman.jpg'> </div>
shadowimage
Då har vi en bild i en DIV, nu ska vi lägga på lite CSS för att få till skuggan. Men först måste vi ha en bild som ska representera skuggan, vilket är en 800x800 stor (eller större om du vill lägga skuggor på större bilder) med en 10 pixlars skugga i neder och högerkant.
dropshadow2
Så här är alltså tanken, vår 800x800 bild ska positioneras under bilden (röd ram) men förskjutas tio pixlar nedåt och åt höger för att skapa skuggeffekten. Bilden till höger är en mindre version men ni förstår principen

Metod 1: Luft i .imgshadow

Ok, med våra två bilder ska vi nu alltså lägga på en skugga. Vi lägger till lite CSS-kod
first
DIV.imgshadow {    background-image: url(imgshadow.png);    background-repeat: no-repeat;    background-position: right bottom;    float: left;    padding-bottom: 10px;    padding-right: 10px; }
Vad som händer här är att vi har en bakgrundsbild på DIV:en under vår bild och sätter på lite luft till höger och under så att bakgrunden syns.

Metod 2: Förskjutning av bilden

Detta var ju inte så illa, men det är ju inte så likt vår referensbild tyvärr. Så vi får ta till ett annat trick för hur vi positionerar dessa tillsammans
second
DIV.imgshadow {    background-image: url(imgshadow.png);    background-repeat: no-repeat;    background-position: right bottom;    float: left;    clear: right } .imgshadow IMG {    margin: -5px 10px 10px -5px; }
Ok, till skillnad från vår första metod så är det inte luft i .imgshadow utan förskjutning av IMG-taggen i förhållande till den. Då ser det ju genast lite bättre ut. Nackdelen med den här metoden är att bilden alltså är 10 pixlar förskjuten i höjd och sidled och i en sidlayout kan det se underligt ut.
edges
Ett annat problem är ju hur vår skugga klipps av lite underligt i nedre vänstra och övre högre kant, och jämför man med vår referensbild så ser det faktiskt inte speciellt fint ut alls.
fade

Metod 3: fade.png

Så, för att råda bot på vår konstiga klippning av skuggan så ska vi ta och lägga till en bild till. Det är en lika stor bild som skugg-bilden men istället för en drop shadow till höger och i underkant så har vi en vit gradient till vänster och i toppen.
combinedfade
Och här ser ni hur det är tänkt att det ska fungera. Precis som vår skuggbild är bakgrund bakom så ska vår fade-bakgrund vara detsamma, fast ligga över den. Det blir alltså tre lager allt som allt; Skugga, fade och sen bild, positionerat så att allt linjerar. Vi måste dock ha lite mer html-kod för det:
<div class='imgshadow'>    <div class='fade'>       <img src='sandman.jpg'>    </div> </div>
Och sen lägger vi på den här CSS-koden:
third
DIV.imgshadow {    background-image: url(imgshadow.png);    background-repeat: no-repeat;    background-position: right bottom;    float: left; } .imgshadow .fade {    background-image: url(fade.png);    background-repeat: no-repeat;    background-position: left top;    padding: 0 10px 10px 0; }
Hoppla! Nu ser det ju helt plötlsigt ut exakt som vi vill ha det! Låt oss lägga på en ram runt själv img-taggen med:
fourth
.imgshadow IMG {    border: 1px solid #999;    background-color: white;    padding: 5px; }
Och där har vi det! Nu ser vår CSS-skugga ut exakt som på referensbilden! Vilken tur!
grid

Metod 4: Tabell

Ja, precis som de tidigare lösningar jag pratat om har handlat om huruvida man ska ersätta en tabell-lösning med en CSS-lösning så har vi även en tabellmetod för den här lösningen. Nackdelen med den är ju att det blir bra mycket mera HTML-kod, men en fördel är att bildfilerna vi använder är mycket mycket mindre, även om dom är fler.
Som ni ser på bilden så har vi delat upp bilden och skuggan i olika tabellceller och lägger skugg-delarna som bilder och bakgrundsbilder i cellerna så att vi skapar dem som en ram mycket likt hur rutorna skapades i en tidigare text.
background
Och här ser vi en klar fördel till tabellmetoden, som faktiskt fungerar på vilken bakgrund som helst. Med CSS-metoden så måste du i förväg veta vilken färg bakgrunden är som bilden ska ligga på så att fade.png tonar ut i den färgen. Med tabellen så är det inte ett problem utan transparensen gör att den passar på vilken bakgrund som helst, även mönstrade (vilket vore omöjligt med CSS-metoden).
ie2

Transparens i PNG?

Ett annat problem med CSS-metoden är att den inte fungerar alls i IE 5.5 eller IE 6, som inte stöder transparens i PNG-filer alls, tyvärr. Då är det återigen tabellmetoden som är den bästa. Det finns hack för att få till transparensen i PNG-bilder men det fungerar inte så bra på bakgrundsbilder som är positionerade tyvärr. Resultatet i IE5.5. och IE6 ser ni ovan, kanske inte så sexigt. Transparensen i bilderna som används i tabellen är enklare att "hacka" i IE6 för dom befinner sig inte positionerade via CSS. Någon som vill att jag skriver om hur man fixar transparens i PNG-filer i IE6? Hojta till!
Lite imponerad hur mycket Apple Watch kan hålla reda på bär man simmar faktiskt
Får lite välbehövlig hjälp att fixa med elen i verkstaden
Improvisationsteater på Västmanlandsteatern. Lika delar pinsamt och skoj :)
Har ryggskott som börjar bli bättre. Nyser nu på morgonen och det hugger till i ryggen och gör ont som fan. Kollapsar på golvet, och när jag reser mig upp så har jag råkat få igång Siri som tror sig ha hört detta. Ok, det gör ont som fan, men jag är ok, Siri :)
Har en trappa hemma som måste renoveras, menrenoveringskit är dyra som tusan, tanken är att jag ska bygga eget renoveringskit, får se hur det går…
Bakbunden
Även en ordentlig geringsfräs för att kunna bygga hållbara trappnosar
Har införskaffat mig en planopress inför kommande bordsprojekt samt ett test för en trapprenovering.
Byggde en pokalhylla till dotterns alla danspokaler
Pricken över i:et :)
Bakbord
Nytt projekt på gång, bakbord till svärfar :)
“Gå och lägg dig” - ”Nej jag kollar på TV med Leia” :)
Extrabord till jul
Extrabord till julafton klart! Byggvideo kommer inom kort på min youtube :)
Weehoo, jag har en egen stämpel nu. Det ni!
Bordskiva oljad och vaxad, ben borstade och betsade. Kanske blir ett bord till slut?
Bordsskiva betsad. Ska slipas/borstas och sen oljas.
Renoverat vardagsrumsbord
Favoritbild från dansuppvisningen igår
Nattduksbord
PanPastel-porträtt
Crock Pot
PanPastel
Tron för Sigge
Road Trip Italien!
Verkstad Remake
Jonas och Jenna
Brud som chillar
Showing off
Undressing
Touch thyself
Hot Love
Profilporträtt
Resa utan kamera?
Paus
Supernöjd med folieringen!
Bilen ska folieras!
Ny såg
PHP och BankID
Jack Skellington
Verkstadsplaner
Magnettavla
Verandatak och grillhörna!
Vardagsrumsbord
Knivblock
Kökshylla
Ny ikon för karta
PC-bygge
Kerlee 35mm f/1.2
Objektivhylla
Natalie Dormer
Hållare till kattmatsskålar
Hälsningar från Norge
With a little help from my friends...
The Most Incredible Fantasy Maps You've Ever Seen
Cityfestivalen
Mitakon Speedmaster 50mm/f0,95
10 minuter vatten
Sony A7R II
Petzval 58 Bokeh Control Art Lens
Scrawlrbox
Nya skärmar till jobbet
Nikon Df - ny leksak
Boba Fett
First Order Storm Trooper
Mikisen
#inlineditbutton