Teorin om den Digitala Hubben
2010-05-25 -
Ja, jag har skrivit om detta förut, och problemet som jag verkar stöta på är att det inte finns en tillfredsställande lösning för det. Men innan dess, problemet:
Jag vill ha ett sätt att lagra alla mina personliga medier som video, musik och bilder så att den är tillgänglig och redigeras från ett visst antal enheter och platser
Ok, tydligt nog för dig? Tja, det verkar som det är svårare att uppnå än jag trodde. Steve Jobs började prata om den Digitala Hubben för nästan tio år sedan, där han föreställde att Maccen skulle vara den centrala enheten för att hantera alla media och information från alla prylar i ens liv.
iLife har visserligen levt upp till detta krav sedan dess. Men problemet är att Mac inte längre är den centrala enheten för alla behov. År 2001 var Maccen platsen där du importerade, redigerade och njöt av media som du exporterade eller synkroniserade till en massa av "dumma" apparater. Detta var helt logiskt då, men den tiden är sedan länge förbi.
Det problem jag har alltid haft med det här "Digital Hub" scenariot är att det förutsätter att navet är en enda enhet, vilket innebär att det är en Mac där all min musik, alla mina bilder och alla mina filmer förvaras. Även om detta kan vara sant för många människor är det inte det för mig. Och det är bara inte en fråga om var informationen förvaras, men också hur jag vill hantera och redigera den. Jag sitter ofta på jobbet och vill redigera en spellista i iTunes eftersom jag vet att när jag kommer hem så kommer jag glömma det eller så kommer jag inte att ha tid att göra det. Men jag kan inte det, eftersom den dator som är min "Digital Hub" är hemma (det är inte, men mer om det snart).
När bärbara datorer blev vanliga, och när diskarna på dem blev tillräckligt stora, så var det logiska valet att flytta min Digitala Hub till min laptop. Men även med en 500GB hårddisk kan jag inte få in alla mina filmer på det, så de flesta av dem hålls på min Mac Pro server hemma (med en Drobo), som är utanför den digitala Hub horisonten.
Så detta är ganska mycket min setup nu. Jag har all min musik (ca 60 GB) och alla mina bilder (över 20k fotografier) på min Macbook Pro och detta är min Digital Hub. Alla de blå linjerna är apparater som jag synkronisera eller importerar till min laptop. Detta är en jättebra lösning eftersom jag har alla mina media med mig, och jag kan sitta i soffan hemma och redigera hemfilmer (vilket jag aldrig gör, men jag kan). Den röda linjen som går från iTunes till min Mac Pro i arbetet är den inbyggda delningsfunktion i iTunes som visar min laptop i iTunes på min Mac Pro och jag kan lyssna på musik (men inte redigera spellistor och liknande).
Problemet med detta är naturligtvis att jag måste ha min laptop med mig hela tiden. Detta var inte ett problem för ett par månader sedan. Men med nya iPad så vill jag verkligen dra ner på vikten på min väska.
Så detta är en möjlig lösning. Alla medier hålls på min hem-server. Jag kan sedan montera min hem-servers hårddis på min arbets-Mac och därmed skapa ett alias till iTunes-mappen där, så när jag öppnar iTunes på jobbet kommer det att fungera (om än långsammare) med iTunes-biblioteket som om det var lokalt. Jag kan synka min iPad och min iPhone så mycket som jag vill hemma och på jobbet och jag kan redigera spellistor, köpa musik och program på mitt arbete mac.
Home Sharing?
Men det finns den här nya funktionen i iTunes 9 som heter Home Sharing, att man i princip synkroniserar bibliotek mellan datorer med samma iTunes-konto. Detta kan troligen vara en riktigt smidig lösning, med tanke på att min lösning ovan kräver att jag stänger ned iTunes på servern om jag ska öppna det på min Mac. Frågan är då om kan jag synka min iPhone till båda datorerna, eller om det kommer säga att det är bundet till ett annat iTunes-bibliotek. Jag antar att det bara är att prova. Jag återkommer med testresultat!
Mer i Webblog
BeGood
Nyvaxade bilar
Javascript library converts Flash to HTML5
Teorin om den Digitala Hubben
Lsa bcker p iPaden
Special Editionsjukan
Plattlggning och dansuppvisning
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Toalett remake
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!