Splittrad tillvaro på webben
2013-01-31 -
0
Ibland har jag lite svårt för att bestämma mig hur jag ska använda de webbtjänster jag byggt. Min hemsida, sandman.net, har historiskt varit min sida på nätet där jag lagt upp texter, tavlor, teckningar och foton. Ja, allt egentligen.
Men som många andra så har man olika ställen man uttrycker sig på. För de flesta kan det röra sig om en blogg, facebook och kanske ett par forum. Vissa använder även Flickr eller DeviantArt om dom är kreativa av sig.
Om man kollar på min Projekt-sida så ser man ju att det är en del sidor/tjänster det rör sig om. Och redan idag så är sandman.net's förstasida satt att ta in innehåll från de flesta av dessa om jag skriver något på dem, så taggar jag något på Tagalot så hamnar det i mitt "flöde" på förstasidan, eller skriver jag om en resa på Borta Bra så hamnar det där med.
Så, skulle jag vara helt strikt med hur jag använder dessa webbtjänster så skulle det se ut lite så här:
Atlas
www.eklundh.com skulle jag blogga om mitt innehållssystem. Tankar, nyehter, utveckling och funderingar om PHP. Dock så skulle det kräva en lite mer "professionell" ton - eller kanske inte?
Hemma Bäst
Här skulle jag blogga om renoveringar, inredning, recept, matlagning och mycket annat som har med hemmet att göra. Saker som hembio, stereo och sådant skulle nog passa in här med.
Borta Bra
Systersida till Hemma Bäst, tänkt att vara ett ställe för äventyret, resan och att komma bort. Man kan skapa sina resor och lägga upp foton, samt blogga om pågående, planerade eller resor från minnet. Här skriver jag om saker jag vill göra eller har gjort vad gäller äventyret i livet
Pucko
Nystartad site för krativa. Den har inte jättemånga medlemmar men det måste den inte ha heller. Här skulle jag lägga upp alla mina teckningar, tavlor och sådant. Allt hantverk helt enkelt.
Tagalot
Inte riktigt lanserad än, men tanken är att "tagga" innehåll på webben. Saker man vill spara på och kanske lägga i ett arkiv med liknande taggar. Tror det kan bli något bra om/när den lanseras. Det fungerar som en blogg för specialintressen mer eller mindre skulle jag gissa.
Jonas Ekundh
Menad som min site för mitt fotograferande. Som en foto-portfolio helt enkelt. Både fotosessioner samt allmänna foto-bloggar.
Dagbok.nu
En mer generell dagbok/blogg-site där mer allmänna tankar och funderingar skulle hamna. Kan väl kanske inte ge ett bra exempel direkt, och jag kan ju lika gärna resonera att sådana tankar kan jag ju fortsätta ha här på sandman.net
Mac
Strikt Macrelaterat material. Både bloggar, nyheter, tankar och funderingar. Det går i vågor, men jag skriver här i bland.
GameConnect
Bloggande om PC-spel, PC-hårdvara och liknande.
Level 7
Blogga om TV-spel och allt kring det.
Mystboken
Detta är ingen jätteaktiv sida, men så fort jag har kommit liten bit längre på Mystboken så lägger jag upp det här åtminstone
MälarNetCity
Västerås-centrerad sida, och jag skriver kanske inte så himla mycket om saker som sker i Västerås, men det har ju hänt.

Splittring

Så, detta låter ju fruktansvärt splittrat, så klart. Men vad är för och nackdelar då?
Fördelar
En fördel med detta, för mig som är utvecklare av alla dessa tjänster, är att om jag fortsätter använda dem så ser jag ju tjänsten från användarnas synvinkel och ser till att den hela tiden kan utvecklas och växa. Om jag håller mig till mitt eget lilla hörn så kanske jag inte ser eventuella utvecklingsbehov som en bloggsida kanske ändå har.
En annan fördel är ju att allt blir ju bra mycket mer nichat där det befinner sig. På mystbook.net så hittar man bara material relaterat till min mystbok. Visst, en artikelkategori här på sandman.net kan uppnå liknande resultat, men att lägga bara en sak i en låda känns prydligt och konsekvent.
Detta betyder också att går man in på jonaseklundh.se så störs man inte av mina kanske helt irrelevanta åsikter om ångdammsugare medan man vill se mina fotografier.
Nackdelar
Ja, som rubriken antyder så blir det ju aningens splittrat. Dels så kanske jag inte alltid minns på vilken sida jag har lagt något, och dels så går en besökare till sandman.net och klickar på en länk på förstasidan och kommer till en helt annan sida, vilket kan kännas lite besynnerligt.
Nu får jag inte mycket kommentarer på innehåll oavsett, men att hoppa omkring mellan olika sidor är nog inte ett framgångskoncept vad gäller feedback. Men som sagt, att samla allt på sandman.net leder inte direkt till massa feedback heller, så det kanske är en faktor jag inte borde bry mig om så mycket.
Mer i Webblog
The Poet
Triggrse
Splittrad tillvaro p webben del 2
Splittrad tillvaro p webben
Nicklas Jarnesj Permalnkar och struktur i WordPress
Food Inc
Homeland
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
Hero Dashboard för Descent
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef
Jämförelse 135 mm
Nya objektiv
Porträtt av kompis mamma
Använda utrymmet under trappen
Spelbord
Pimpning av köks-ön
Jag saknar min Dodge!
Acrylic drip