Skrönor och myter
2010-05-11 -
205
Har uppdaterat den här lite, så jag publicerar den igen.
 1. Bill Gates har aldrig sagt "640 Kb ought to be enough for everyone".
 2. En struts sticker aldrig huvudet i sanden för att gömma sig från fara.
 3. Det finns inte kräkmedel i någon sprit - det vore lagbrott.
 4. Det är en myt att ordningen av intaget av alkoholhaltiga drycker skulle påverkar antingen berusningen eller baksmällan (i.e. "det är ok att dricka whisky efter öl, men inte tvärtom")
 5. Man blir inte fullare om man blandar i huvudvärkstabletter i ölen - det kan dock vara riktigt farligt.
 6. Man blir inte nyktrare av att dricka kaffe.
 7. Det är en myt att man ska dricka två liter vatten om dagen. Kroppen har ett eget system för att reglera vattenmängden och du behöver bara dricka när du är törstig, annars blir det bara en massa spring på toaletten. Färgen på din urin skvallrar inte om hur mycket du har druckit.
 8. (Källa: Agnes Wold, forskare i mikrobiologi och immunologi vid göteborgs universitet)
 9. Senapsgas är varken en gas eller har något med senap att göra. Det är en gulaktig senapsluktande vätska.
 10. Ugglor har god syn på dagen.
 11. Flugors fötter har inga sugkoppar, utan är helt enkelt lite klibbiga
 12. Kaffebönor är inte bönor, utan kärnan i en körsbärsliknande frukt.
 13. Hundar svettas inte med tungan, utan andas kraftigt för att kyla av sig.
 14. Bananer växer inte på träd, utan på stora örter.
 15. "Sardin" är inte en fiskart, utan ett samlingsnamn för fisk som lämpar sig för konservering.
 16. "SOS" är inte en förkortning av "Save our souls" utan vald på grund av att det är en enkel telegrafsignal (... --- ...). Om man använder sig av radio så säger man "mayday", inte "sos".
 17. CD-skivor låter inte bättre om man målar dem med en speciell grön penna.
 18. Albert Einstein var inte dålig i skolan. De ettor han fick i betyg var högsta betyg på dåtidens betygsskala.
 19. Tarzan har aldrig sagt "Me Tarzan, you Jane"
 20. "Subliminal marknadsföring" fungerar inte, man kan inte få folk att köpa mer popcorn genom att visa en bildruta med det innehållet i bråkdelen av en sekund i till exempel en biosalong. Det hela var ett trick från en marknadsundersökningsfirma som gick dåligt. Fabrikationen var så effektiv så metoden, som inte ens fungerade, förbjöds i USA.
 21. Varken Ingrid Bergman eller Humphrey Bogart sa "Play it again, Sam"
 22. Kajsa Warg sa aldrig "Man tager vad man haver"
 23. Coca cola funkar inte som preventivmedel
 24. Fästingar sitter inte i träd och väntar tills offer går förbi nedanför
 25. Det går inte att få trafikljus att slå om till grön genom att blinka med helljusen
 26. Man kan inte alls se Kinesiska muren från månen
 27. Hår växer inte tjockare och snabbare om det rakas
 28. Det är faktiskt lättare att få blodförgiftning om man trampar på en ny, ren spik, än en gammal rostig. Anledningen är att den kemiska miljö där järn binds med syre är synnerligen otrevlig för bakterier och annat. Däremot kan nya spikar, som ej börjat rosta, husera precis hur mycket bakterier som helst. Då miljön där är ganska neutral
 29. Det spelar ingen roll vilken färg du har på skynket som du viftar framför en tjur på tjurfäktningen. Dock beror detta inte på att tjuren skulle vara färgblind, vilket dom inte är.
 30. Inte på ett enda ställe i de femtiosex noveller och fyra romaner som Arthur Conan Doyle skrev om sin berömda detektiv säger Shrelock Holmes "Elementärt, min käre Watson".
 31. Ånga är osynligt, det vi kallar är ånga är när vattenångan återigen bildat vattendroppar i luften.
 32. Om man gräver rakt genom jorden så kommer man inte fram i Kina, utan mitt i södra stilla havet.
 33. Man riskerar inte att få kramp om man badar/simmar precis efter att ha ätit. Snarare tvärt om enligt utbildningsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.
 34. Om du lägger en tand i Coca Cola så kommer den inte upplösas över natten. Tester har visat att det skulle ta uppemot ett år, och kräver att du byter ut Colan varje dag. Samma tester har visat att till exempel vin fräter betydligt mer än Coca Cola.
 35. Det är faktiskt fler muskler i arbete under ett leende än när du är sur, dock så anser man att musklerna du använder för att le är i bättre kondition än "surmusklerna" så det kan vara sant att det är mindre ansträngande.
 36. Djurungar som har räddats eller vidrörts av en människa överges inte av sina föräldrar. Speciellt fåglar har rätt dåligt luktsinne och skulle förmodligen inte känna någon nämnvärd skillnad på lukten
 37. Pirayor förvandlar inte människor och boskap till skelettkadaver inom några minuter. De flesta pirayor är faktiskt växtätare
 38. Guldfiskar har inte dåligt minne, utan används av forskare som studerar minne och inlärning för att dom lär sig så snabbt och har ett bra minne.
 39. Bambi i Disneyfilmen är inte ett rådjur, utan en hjortkalv. Bambi är dock ett rådjur i originalboken
 40. Fästingar skall inte vridas bort, utan dras rakt ut, förslagsvis med pincett.
 41. Fåglar dör inte av okokt ris som används vid bröllop. För det första är ris en bra näringskälla för fåglar och passar bättre än till exempel solrosfrön. För det andra så sväller ris först när man kokar det, i vätska vid kroppstemperatur så sväller det inte nämnvärt. Det finns fågelarter som livnär sig enbart på ris.
 42. Humlor kan flyga riktigt bra enligt aerodynamikens grundregler. Myten uppstod när en aerodynamiker räknade ut lyftkraften för en humlas vingar och jämförde det med en fågel eller flygplan. Detta visade dock bara att humlans förmåga att glidflyga är för dålig för dess storlek, vilket givetvis är korrekt, men humlan glidflyger å andra sidan inte.
 43. Ett upp-och-nedvänt är en symbol i den katolska kyrkan och kallas Petruskors och användes där långt innan "satanister" adopterade symbolen
 44. Det finns inga "tre vise män", Bibeln nämner varken antal eller något om "vishet", utan talar om något som närmast kan översättas till en sorts präster, ironiskt nog.
 45. Ekorren hoppar inte från tallegren efter att ha suttit i granen, han hoppar tallegren, alltså "till". Detta är originaltexten av Alice Tegnér från 1892
 46. Adolf Hitlers "Mein Kampf" har aldrig varit förbjuden att varken äga, köpa eller sälja i Sverige. Den är inte ens olaglig i Tyskland, dock trycks inga nya upplagor upp.
 47. Absint har aldrig varit förbjudet i Sverige. Det har dock funnits perioder då det inte sålts.
 48. Sushi betyder inte rå fisk. Namnet "sushi" avser det vinägerblandade riset. Sen är det sant att man ofta använder färsk /rå) fisk som tillbehör till riset. Det kallas Sashimi, och serveras oftast tillsammans med Sushi. En relaterad myt är att man får wasabi till sushi här i Sverige. Wasabi är en japansk grönsak och dyr i Japan. Det är väldigt små mängder som exporteras. "Wasabi" i Europa består av pepparrot som färgats grön.
 49. Det är inte ok att stjäla fyra takter av en låt. Stim, som är dom som avgör om en stöld inträffat gör alltid bedömning från fall till fall
 50. Man får inte mask i magen av att äta snö. Nyfallen snö är lika rent som regnvatten. Avgaser och andra föroreningar kan ha trängt in i snö som legat ett par dagar. Att av misstag konsumera maskägg (bandmask, spolmask eller springmask, masken själv kan inte överleva i snö) är inte större med snö om man inte gräver upp lite jord i samband med snökonsumptionen. Äggen ligger inte i det lager av snö som man är mest trolig att äta av, så att säga smile
Mer i Webblog
Lsa bcker p iPaden
Special Editionsjukan
Plattlggning och dansuppvisning
Skrnor och myter
Portal Gun hemmabygge
HTML5 och YouTube buggar
iPad
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Toalett remake
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!