PC-plattformen döende?
2007-09-17 - spel, pc
1
Det verkar inte som det. Som jag skrev förut så är det många som förutspår att spelande kommer ske på enbart konsoller i framtiden. Id Software (skaparna av Quake och Doom, alltså dom som egentligen definierade hela FPS-genrén) har alltså installerat handkontroller på alla deras datorer för att dom ska - antar jag - desigan spelen utifrån de begränsningar man har med en sådan kontroll.
Men försäljningsstatistiken för första halvåret i 2007 visar att det inte är någon direkt illavarslande läge vi står inför. PC-plattformen står för över 50% av antal sålda titlar totalt. Det säljs mer spel till PC än alla andra konsoller tillsammans. Med ett lägre genomsnittligt enhetspris så är ju inkomsterna lägre om man utvecklar till PC, förstås. Och sen är ju piratkopiering ett helt annat problem.
ds_55901 Bioshock
Prisjakt: Bioshock 199 kr
Kategori: Action
Utvecklare: Irrational Games
Release: 2007-08-24
pc

Men BioShock har ju nu släppts och är det första PC-spelet som har ett aktiverings-system, likt Windows. Med ett serienummer så kan man aktivera spelet upp till fem gånger. Jag vet inte om jag tror på detta direkt. Jag tror mer på distributionsplattformar som Steam som är ett system utvecklat av Valve (skaparna av Half-Life) för att distribuera sina spel via. Men sedan en bra studn tillbaka så kan andra utgivare gå med i Steam och sälja och distribuera sina spel via Steam.
ds_62747 Warhawk
Prisjakt: Warhawk 721 kr
Kategori: Flygaction, Shooter
Utvecklare: Incog Inc.
Release: 2007-09-26
ps3

Och detta är givetvis framtiden. Du har ett konto på en distributionsplattform och via den köper, laddar ner och håller dina spel uppdaterade. Warhawk till PS3 såldes till exempel på det här sättet, via Playstation Network. Det påverkar ju prisbilden en hel del eftersom det är bra mycket dyrare att pressa DVD-skivor, förpacka och distribuera dem till världens alla hörn istället för att låta kunderna ladda ned dem.
Detta leder ju också till att spelen är knutna till ditt konto. Inget serienummer. Har du Steam på flera datorer så laddar du ned spelet till dem alla och slipper oroa dig för ha tappat bort originalskivan.
Bioshock, som jag nämnde ovan, finns via Steam med. Men även den versionen kräver aktivering trots knytningen till ett personligt konto vilket är lite underligt. Känns som vi är i en period där spelutvecklarna testar gränser och möjligheter-
Det riktigt störande med Bioshocks aktivering är att dom ska släppa ett "Revoke"-program som släpper en aktivering om du vill avinstallera spelet på en dator. Dom har dock inte släppt det än, så jag har redan bränt två aktiveringar. En på gamla datorn och en på nya datorn när den hade Windows XP installerat. Dom får jag inte tillbaka. Typiskt!
Mer i Webblog
Crysis Copycat
Crysis beta
DirectX 10
PCplattformen dende
Min Pronto
Ny SpelPC
Halleluja
Nyckelord: spel eller pc
Enemy Territory Quake Wars
Halo 3
GameConnectReboot
PCplattformen dende
Bygga PC
Special Edition
Crysis
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
Hero Dashboard för Descent
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef
Jämförelse 135 mm
Nya objektiv
Porträtt av kompis mamma
Använda utrymmet under trappen
Spelbord
Pimpning av köks-ön
Jag saknar min Dodge!
Acrylic drip