Hoppa direkt till innehåll

Mac vs. PC

2004-01-17 - macintosh
1381
Alla vet ju att jag gillar Mac, och att jag gärna talar mig varm om dem. Men är datorer inget osm intresserar dig så är detta inte en speciellt intressant text.
Detta är en summering av ett inlägg jag gjorde i ett diskussionsforum för en tid sedan då det var många som ansåg att Maccar var på tok för långsamma (detta var innan G5:an, världens snabbast desktop-dator, lanserades). Jag och alla de andra i gruppen som gillar Mac sade att en dator idag klarar av det mesta en vanlig person kan tänkas vilja göra med den, såsom läsa mail och surfa på webben.
Killen som hade gjort uttalandet om Maccens hastighet skrattade oss i ansiktet och sade att en liten äldre Mac omöjligt skulle gå att använda till sådana saker.
Ja, då var det ju kört, då måste man ju visa att han har fel. Så jag tog fram min lilla digitala videokamera och filmade min Mac och min PC när de gjorde olika saker. Jag blev faktiskt rätt förvånad när jag märkte att Maccen var mycket snabbare på en hel del saker, speciellt då Maccen var fem gånger så långsam som PC'n!
Ja, du hörde rätt, jag jämförde en iMac 400Mhz G3 mot en 2Ghz Pentium4. Och här är resultaten, som jag på inget sätt förvanskat eller liknande.
Alla filmer nedan kräver att du har en mediaspelare som klarar av det superba formatet mpeg4, vilket Windows Media Player naturligtvis inte gör, men QuickTime naturligtvis gör. mplayer klarar det finfint med. Quicktime kan laddas ned från www.apple.com...

Surfa på webben

I det här testet så ser ni mig starta webläsaren och sedan trycka på en snabblänk för att ladda in sandman.net.
iMac
Här ser ni mig starta Safari och trycka på snabblänken som blir mörkare när jag "svävar" över den med musen och ännu mörkare när jag verkligen klickar på den.
PC
Samma här, 2Ghz PC med nyinstallerat Windows XP Pro. Den lilla "toolbar tip" rutan syns som hastigast för den försvinner när jag klickar.
Ja, vad ska man säga. Den här Maccen, som alltså är en femtedel så snabb som PCn laddar in sandman.net ungeför dubbelt så snabbt!

Safari 2

I dessa klick så laddar jag in en sida jag redan har öppen, så den ligger i minne:
 • Imac
 • PC
 • 400Mhz Maccen är fortfarande snabbare. smile

  Flytta fönster

  Det var också mycket snack om att gränssnittet i Maccen är långsamt, något jag inte alls håller med om. Det är sant att Mac OS X "dubbelbuffrar" sina fönster, så allt ritas upp två gånger kan man säga, men i dessa klipp kan ni ju avgöra själva lite om hur snabbt saker och ting flyter på en Mac G3 400Mhz:
 • Flytta omkring fönster
 • Starta Word
 • Starta Word
 • Ladda in och rendera en hel kommentarsida på SlashDot, denna är verkligen imponernade. Kom ihåg, 400Mhz iMac med Mac OS X och 196MB i RAM. Det tar två sekunder sen är hela sidan inladdad och scrollning i den sker ursnabbt.
 • Se på DVD. Allt startar mycket långsammare när en DVD spelar i bakgrunden, men med en 400Mhz iMac så hoppar DVD'n inte en enda frame.
 • Ja, det var väl allt. Inte alls en speciellt intressant text om man nu inte är intresserad av Mac och dylikt. Jag tycker bara att det är nämnvärt, och att det är så otroligt många som tror att Mac är dåligt utan att egentligen veta varför.
  Mer i Webblog
  Tina fyller r
  Gr framt
  GameConnect och spelservrar
  Mac vs PC
  GameConnect lanseras
  iChat
  iSight
  Nyckelord: macintosh
  Ny dator bestlld
  Hushbox
  PowerBook bestlld
  Mac vs PC
  Heja Apple
  Minnestal till en kaffekopp
  Förlovade
  Ny nummerskylt för huset
  Fix i husbilen
  Grubbelgubbe
  Måla med rostfärg
  Vårfix i trädgården
  Jung Kook
  Pappaskämt och annan humor
  Bilder på spelbordet när det används
  Använda laserskäraren för att skapa innehål...
  Julklappar med laserskärare
  Budget-Spa
  Nyckelskåp
  Fjällkaffe
  1/20 DeLorean Time Machine
  Caso Outdoor Cooler
  Minikyl Coca Cola
  Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
  CSS filters for background images
  Huset ommålat!
  Skiss för tatuering
  Spelbordet klart
  Laser cutting my Myst Island
  We Can Do It
  Batwing
  Elsa
  Skaffat husbil
  Foton på bilen
  Remarkable 2
  Ny espressomaskin!
  Porträtt av Emma
  AtlasCMS och rådande krissituation
  Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
  Spelbordet, igen
  Ny bil beställd
  Två månader med Keto
  Spelbord v3
  Mechanical Age map
  More shading and water
  Första månaden med Keto
  Keto
  Fotosession: Tabitha
  Utebelysning
  Återvinningsskåp
  Måla om huset
  Byggt hylla till vintunnorna
  Dodge RAM
  Inline-redigering
  Drömmen om ett spa