Hoppa direkt till innehåll

Hur man skrämmer upp stora företag

2009-09-28 - lag, reklamationsrätt, kyl&frys, side-by-side
Så våran kyl/frys dog igen. Vi köpte den när vi renoverade köket i början av 2007 och sen gick kompressorn sönder ett år senare i början av 2008. Nu har den gått sönder igen. Eller snarare, vi tror att det är samma fel. Kylen är på, lampan lyser men det är inte kallt. Låter som kompressorn.
Jag fick fram en email till producenten (jag vill inte skriva vilket märke det är för att inte hänga ut dem på något vis) och skickade detta:
Som mailade om tidigare idag så vill jag reklamera en vara som redan reparerats på garanti en gång förut. Jag har varit i kontakt med konsumentverket i ärendet och väntar på att ska skicka ett ombud på onsdag som skall kontrollera att det är kompressorn som är problemet igen.
Varan (en side-by-side kyl/frys från med modellbeteckning ******) köptes 2007-03-19 och originalfelet (kompressorn) anmäldes inom ett år och reparerades 2008-03-20 på garantin av .
Nu har (förmodligen) samma fel uppstått igen och det pekar återigen på samma originalfel på produkten, och förutsatt att s ombud identifierar samma fel igen så kommer jag anse att det är bevisat att det är samma originalfel som återigen uppkommit och därmed åberopa reklamationsrätten på både kylskåp och den utbytta kompressorn. Jag kommer godta ett till reparationstillfälle men om samma fel uppstår igen inom en treårsperiod (från reparationen) så kommer jag kräva utbyte av produkten enligt paragraf 26 i reklamationsstycket av Konsumentköplagen (1990:932).
Då felet uppstod så ledde detta till läckage av ismaskinen och golvet var täckt av vatten på morgonen. Jag förbehåller mig rätten att återuppta detta som en skada orsakad av originalfelet om sådan skulle uppstå. Någon sådan skada har dock ännu inte upptäckts.
Vi använder för nuvarande en lånekyl och har på så sätt undvikit extrakostnader på grund av originalfelet av den arten, men jag förbehåller mig rätten att återuppta ett omkostnadsanspråk om den situationen skulle förändras.
Jag vill också påminna er att svar på reklamationsärenden skall ske inom skälig tid och att det är extra viktigt när det gäller en produkt vars funktion är att hålla dagligvaror färska. Vi vill givetvis lösa detta så fort som möjligt.
Jag vill också ha det skrivet att jag inte ämnar låta bister och sur, jag vill bara skriva ett formellt reklamationsanspråk, även om jag inte är i stånd att göra en faktisk reklamation just nu (då jag väntar på s ombud).
En kopia på inköpskvittot samt reparationen på originalfelet kommer skickas med det faktiska reklamationsärendet.
Deras svar:
Hej Jonas.
Vi beklagar det som har inträffat. Jag har tittat på det här och vi har beslutat att byta kompressorn som en goodwill. Vi har meddelat om detta.
Jag vill att ni ska notera att dom säger att detta är "goodwill", något dom bara kallar det för att slippa erkänna reklamationsärendet, men det struntar jag i. Jag kommer räkna med tre nya års reklamationsrätt på nya kompressorn och därmed på hela produkten. Om den går sönder igen så kommer jag också kräva en ny produkt.
Skojigt! smile
Mer i Webblog
Saker jag riktigt str mig p i spel
Nsta bil Honda Accord
Byrnumret
Hur man skrmmer upp stora fretag
Julklappshierarki
Nostalgitripp Dark Forces
Veckonummer och namnsdagar i din iPhone
Recension: Steam Hotell
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map