Hoppa direkt till innehåll

HTPC

2003-08-06 - htpc
1150
Jag har funderingar kring stereon hemma... Jag vill ju köpa en ny stereo, men efter att ha kollat riktigt ordentligt på marknaden så inser jag att det är otroligt svårt att hitta en stereo som fyller alla behov jag har.
- Ska spela MP3 skivor och hantera kataloger på skivan.
- Ska ha komponent ut för DVD, och progressiv PAL.
- Ska stödja JPEG-bilder på CD-skiva.
Det kanske inte låter som om det är så kluriga krav, men det är förvånansvärt få maskiner som uppfyller dem. Sen hör det ju till historien att jag skulle vilja ha ett allt-i-ett paket, där reciever och dvd-spelare sitter ihop.
En annan tanke som jag länge har haft är att bygga ihop en egen dator som ska sköta detta åt mig. Och idag är det mer aktuellt än någonsin. Dagens datorer har i många fall långt mer avancerad hårdvara än hifi-utrustning, till ett mycket lägre pris.
Dagens grafikkort har mpeg-avkodning som är minst lika bra som sony eller pioneers maskiner. Med senare års expansion även inom ljudkretsar så kan man lätt jämföra ett nytt Audigy kort mot en riktigt bra ljuddekoder i närmsta stereobutik. Sen finns det ju billiga DVD/CD-läsare och så vidare för att göra det till en hel produkt.
Men det slutar inte där. det där var ju bara för att matcha en befintlig hifi-apparat. I en dator kan du ju sätta in ett PVR-kort, med TV-in, vilket gör att du kan spela in program direkt ned på datorns hårddisk (för oss som pensionerat VHS-en för länge sedan) som i sin tur går att programmera att spela in alla Simpsons-avsnitt till exempel.
Sen kopplar man den ju givetvis till nätverket (det finns faktist en KiSS dvd-spelare som har ethernetingång, rätt tufft) och kan utnyttja filmer från andra håll.
Detta innebär givetvis att alla foton från digitalkameran inte behöver brännas på en CD för att man ska kunna visa dem på tv'n/projektorn, utan det går att göra över nätverket. Sen kan man spara filmer och musik på en annan dator och lyssna på dem i vardagsrummet - vilket är trevligt då man som jag har en mp3-samling på ett par tusen låtar.
Den största nackdelen med en PC som hifi-anläggning är, förutom att man kör WIndows på den, att de saknar fjärrkontroll och display. Men misströsta ej (säger jag till mig själv)! Det finns faktist IR-mottagare att montera, och till och med fler-radiga displayer som passar i vanliga ställen där diskettstationen sitter.
Eller vad sägs om att bygga in en 6" lcd-monitor i datorlådan, så man kan styra hela enheten och reglera exakt hur allt ska se ut på den lilla skärmen?
Eller så kan man lämna datorn inne i arbetsrummet och köpa en Viewsonic remote display - en liten skärm du kan bära med dig och ställa på tv-bänken som har direktkoppling till din dator. Inte så tokigt.
Jag tror i alla fall att marknaden är mogen just nu. Det finns tillräckligt med prylar för att bygga ihop en riktigt trevlig HTPC.
Jag ska undersöka mer!
Mer i Hembio
Hgtalarna har anlnt
Windows olmpligt fr HTPC
Ftljerna har kommit
HTPC
Projektorn har kommit
Mer i MediaCenter
MacWorld r hr
Mac Media artikeln inskickad
Star Wars mania
HTPC
Nyckelord: htpc
Stor Klocka fr MediaMac
Fjrrkontroll fr Maccen
Fler AppleScripts fr din mediamac
HTPC
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto