Flerfas-sömn
Jag har länge varit sugen på att testa flerfas-sömn, som kort och gott innebär att man bara sover två timmar per dygn. Det kan låta helt galet men det är helt logiskt.
När du går och lägger dig och sover i åtta timmar så är det bara REM-sömnen som gör dig utvilad, det är bara den fasen som du drömmer i. Genom en natt på åtta timmar så driver du ut och in ur REM-sömn och sammanlagt så befinner du dig i REM i ungefär två timmar.
Tanken med flerfas-sömn är att du tar dom två timmarna och portionerar ut dem under dygnet och sover max 20 minuter åt gången, sex gånger per dygn. Första veckan ska vara ett helvete men efter en vecka så anpassar sig kroppen och ser till att du glider rakt ner i REM-sömn när du tar din 20-minuters tupplur. På så vis så får kroppen dessa två timmar, medan du själv får 22 timmar vaken tid per dygn. Vad kan du göra med 22 timmar vaken tid per dygn?
Schemat kan vara att du sover klockan 00:00, 04:00, 8:00, 12:00, 16:00 och 20:00. Det är viktigt att hålla på dessa tider i övergångsfasen, men när kroppen anpassat sig så tycks det vara så att man tar sig en tupplur när man känner att man behöver det, och man kan tydligen vara lite flexibel och bara man lyssnar på sin kropp så ska det fungera.
Jag har läst en hel del om Steve Palina som gjorde ett experiment där han levde med flerfassömn i över fem månader. Fördelarna, enligt honom, var att han överlag var mycket piggare, mer fokuserad och fick givetvis mer gjort.
Nackdelarna hade inget med hälsa att göra,han var aldrig sjuk och mådde fysiskt bra under hela perioden, men i slutändan valde han att gå tillbaka till vanlig sömn eftersom det är så resten av världen sover, så även om han hade en hög extra timmar nattetid så var inga andra vakna under den perioden så han kunde inte interagera med dem angående jobb och liknande.
Det kan säkerligen bli ett problem för mig med, men i regel så jobbar jag ju själv med mina projekt och sådant. Det kan säkerligen bli problematiskt att hitta saker att göra under nattetid men jag är ändå nyfiken att prova.
En annan svårighet som Steve märkte var att det var svårt ibland att schemalägga sina aktiviteter efter sitt sömnschema. I regel så tar man en tupplur var fjärde timma. Man kan tänja lite på det, men då måste man ta igen det senare på något vis. Så om han ville iväg med sina vänner så handlade det om tupplur - aktivitet - tupplur, allting måste göras inom fyra-timmars-perioder, vilket kan vara klurigt ibland. Speciellt om man påbörjar ett nytt projekt och inom en timma måste ta en tupplur.
Men med tanke på att tuppluren bara är på tjugo minuter så kan det nog inte störa så mycket anser jag. Inte tillräckligt för att inte vilja testa.
Jag är redan idag ruskigt duktig på att ta powernaps i tid och otid. Dom är aldrig länge än 20 minuter, så jag tror jag har rätt förutsättningar för att detta ska fungera. Egentligen så ska man bara hitta en vecka som är lugn nog att börja på, för att få igång det.
Så vad kan man göra med all den extra tiden? Det är nog bra att från början ha en liten lista med aktiviteter så att man kan beta av den. Enligt Steve så var det inte bra att under nattetid ägna sig åt alltför lugna aktiviteter som att läsa böcker eller sådant, för det var lätt att slumra till då, i alla fall i början. Han märkte att han jobbade mest nattetid, när alla andra vaknade så hade han avverkat en hel dags jobb. Och att-göra inom jobbet är inte svårt att hitta kan jag garantera. Men utöver det då?
  • Måla tavlor
  • Skriva bloggar
  • Fotografera
  • Se på film (om det går)
  • Renovera
  • Jobba
  • Chatta med amerikaner smile
  • Jobba med ideella projekt, som GameConnect eller Level7
  • Spela alla tusen spel jag aldrig har tid med
  • Bygga möbler
Det känns som att jag kan hitta aktiviteter under dessa perioder. En annan bonus är ju att om jag kan få jobb gjort under andra timmar än 8-16 på dagen så kanske man kan hämta ungarna tidigare från dagis och hitta på aktiviteter med dem oftare. Något Steve talar om är att han oftare fick lucida drömmar vilket vore en välkommen bonus.
Steve är för övrigt Vegan och han misstänkte att hans diet hjälpte honom i övergången, att någon som äter kött har större sömnbehov för att ta hand om all energi i maten. Så detta kan ju vara en möjlighet att äta lite nyttigare. Under en period så hade han en juice-fasta i fem dagar, han drack enbart juice i fem dagar.
Något som är lite oroväckande är att koffein inte är bra med flerfassömn. Att dricka kaffe rubbar alltså tupplur-schemat. Jag är en stor kaffedrickare så det är kanske något man måste se över. Eller så är det något det hela faller på.
I vilket fall som helst så är detta något jag har varit nyfiken på i många år, och jag tror nu är ett bra tillfälle att testa detta. Jag återkommer i ärendet för att se om det blev något av det.
Mer i Webblog
Spotify fr mobilen p gng
Google vs MobileMe
vad gr man om man har en Xserve ver
Flerfassmn
Skapa applikationer i Atlas
Star Wars The Force Unleashed
Mac Laptop Vilken ska man vlja
Nyckelord: flerfas-sömn, polyphasic sleep eller REM
Flerfassmn tredje ronden Knockout
Flerfassmn frsta dygnet
Flerfassmn frsta natten
Flerfassmn
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map
More shading and water
Första månaden med Keto
Keto
Fotosession: Tabitha
Utebelysning
Återvinningsskåp
Måla om huset
Byggt hylla till vintunnorna
Dodge RAM
Inline-redigering
Drömmen om ett spa
Dags för carport
Survey Island, what is happening?
Golvprov
Gillestugan uppdaterad!
Spelbord v2
Tre billyhyllor blir två
Gymkort
You can't take the sky from me
Högtalare klara!
eklundh.com tar ned skylten
Högtalare bestämda!
Uppgraderingar biorum
Lord of the Rings-maraton
Ergonomiskt som tusan!
Lego Storm Trooper
Fågel Fenix
Två hyllor på badrummet
Hobbyhörna fixad
Hylla bakom soffan
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
Hero Dashboard för Descent
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef