Bygga forum
2005-10-14 -
1008
Bygga forum
Att bygga ett forum är inte helt enkelt faktiskt. Jag påstår inte att det är skitsvårt heller, men det är en hel del saker som man måste tänka på.
När jag byggde mitt första forum så var det helt naturligt att det skulle vara trådat. Man måste ju kunna svara på andras inlägg, inte bara svara längst ned.
Det är nämligen det som är skillnaden mellan trådade och "platta" forum - relationen mellan inläggen. De mest populära webforumena är dom som är gratis och dom är i regel platta. phpBB är ett exempel.
Inget ont om phpBB dock - det är en mycket kompetent forummotor, men den saknar alltså trådningen.
Trådning innebär, som du kanske har förstått, att ett svar på ett inlägg är internt märkt att vara svar på det inlägget. Det betyder att man inte behöver citera något från det inlägget för att man ska förstå vad man svarar på - systemet kan helt enkelt hämta upp texten från det tidigare inlägget när man läser det nya inlägget.
En del tycker dock att trådade inlägg är rörigare och svårare att få grepp om, vilket givetvis är sant så länge man inte riktigt har satt sig in i strukturen. Nej, man är ingen idiot om man inte direkt hajjar det. Hierarkin är en tröskel för att komma in i forumet, men jag vidhåller att det är värt det.
Jag har byggt forum i ungefär sju år, och just den här hierarkiska formen används mycket flitigt av www.level7.nu som också går i mitt system. Dom har över åren hjälpt mig en hel del att göra forumet bättre och även om dom flesta där tyckte att hierarkin var hemsk till en början så är det 87% av alla som skriver i forumet där som har hierarki satt som standardvyn. Man kan lugnt säga att dom snabbt kom över tröskeln och älskar hierarkin.
Jämföra forumstrukturer
Men, varför är detta med hierarki så klurigt då? Tja, jag tänkte gå igenom lite snabbt skillnaderna mellan trådat och platt forum och använda phpBB som exempel:
Ingångssidorna är ju överlag väldigt lika med toppforum och hr många trådar/inlägg det är i varje toppforum. phpBB skriver också vem som senast skrivit något i någon av trådarna i det toppforumet. Jag har aldrig förstått det eftersom jag ändå inte ser vart han/hon skrev. phpBB kräver mer utrymme för samma information.
Nästa nivå är att visa alla trådarna i ett givet toppforum. Det ser liknande ut med vem som skapat tråden, hur många svar och även här vem som senast skrev i tråden. Här är det lite mer relevant eftersom det är ett snävare ämne. Upplägget är detsamma i alla fall. Knappen "nytt ämne" i phpBB gör samma sak som knappen "Ny tråd" i mitt forum - det vill säga skapar en ny tråd i det toppforum man är i
Det är väl egentligen först här som skillnaderna syns. phpBB visar inläggen efter varandra, kronologiskt, som en anslagstavla, medan Atlas visar dem hierarkiskt. Så även fast Jons inlägg kom mycket senare än till exempel sandos inlägg från den 10 oktober, så visas det i direkt relation till vad han svarade på.
Knappen "skriv inlägg" i phpBB lägger bara till ett inlägg längst ned i tråden, vilket knappen "Ntt inlägg i Bredband2" också gör, fast det hamnar längst upp. Knappen "citera" i phpBB lägger OCKSÅ till ett inlägg längst ned i tråden men citerar även texten från det inlägg man klickade på. Knappen "Svara" his mig gör alltså inte det - utan lägger till ett svar på inlägget direkt. Någon citering är inte nödvändig (men möjlig) alltså. Folk kommer se vilket inlägg jag svarar på utan att jag behöver citera något.
För att påvisa skillnaden mellan svar i första och andra och följande nivåer så heter det "inlägg" och "svar" i Atlas. Så, i phpBB så har du formen Toppforum->Tråd->Inlägg medan i Atlas så har vi Toppforum->Tråd->Inlägg->Svar
Fast den här skillnaden är bara viktig när man ser på Atlas forum i hierarkiskt läge, för en fiffig grej med Atlas är att den kan visa en tråd i fyra olika lägen - Lista, hierarki, inline och kompakt. En medlem kan också spara vilken vy som han eller hon vill alltid ska visas.
Hierarki
Den hierarkiska vyn i Atlas är den vi kollat på hittills. Den visar foruminlägg på två olika sätt. nivå-ett inlägg visas som "inlägg" och nivå-två eller mer visas som trådade svar, där endast en litenbit av inlägget visas.
Lista
Det här är ett läge som "emulerar" phpBB's sätt att visa inlägg. Det vill säga att alla inlägg hamnar i kronologisk ordning efter varandra, men integriteten sparas ändå. Systemet vet fortfarande vilket inlägg svaret är bundet till och kan visa texten från det, eller som i vissa fall - skriva att det är ett svar på inlägget ovan. Klickar man på "svara" så händer samma sak som i hierarkiskt läge. Listan är bra på att visa de senaste (eller första) inläggen i en tråd och är något man kan byta över till när man vill se vad som är nytt i en viss tråd till exempel.
Inline
Detta är den kanske mest utförligaste vyn eftersom den visar hela texten från varje inlägg och trådar dem inbördes. Detta ser inte så bra ut på stora trådar med många trådade inlägg - då får inte texten rum. Det här läget är för dom som inte vill behöva klicka upp varje inlägg i ett nytt fönster bara för att läsa det.
Kompakt
Det är den som tar minst plats förstås. Alla inlägg och svar visas som svar i en trådad lista. Bra för snabb översikt på en tråd.
Det var en liten snabb genomgång och jämförelse. Jag menar inte att påstå att platta forum är skit och jag rockar, utan ville egentligen för er och min skulle skriva ned lite information kring olika forumformer.
Mer i Webblog
2disc Special Edition frbannelsen
Monster Trucks
Vrldens finaste barn
Bygga forum
Jobbigt fdelsedagsbarn
Insomnia
Skicka in bioduk