Trap Focus med manuell lins
2013-09-04 -
0
Trap focus fungerar inte för manuella linser till Nikon (eller Canon, så vitt jag vet). Trap focus är en metod där man ställer in fokus på ett visst avstånd och så fort kameran känner av att ett objekt kommer in i den zonen så tar den ett kort helt automatiskt. Tyvärr så kräver det här en autofokuslins av något outgrundlig anledning. Trots att kameran mycket väl kan känna av att ett objekt är i fokus med en manuell lins så kan man inte säga åt den att bara ta kort när något är i fokus.
Men, det finns en lösning, i form av ett AF-chip som man limmar fast på den manuella linsen. Jag har en Lensbaby Composer Pro och anledningen till att jag vill använda Trap Focus på den är att i och med att bilden blir rätt så förvrängd i linsen så är det svårt att veta exakt när personen är i fokus, men kameran vet det i regel. Så jag beställde ett Dandelion chip. Här är stegen för att montera det.
DSC_0187
Här ser ni hur ett chip ser ut på en normal autofokuslins, det är via de här kontakterna som kameran pratar med linsen.
DSC_0188
Det här är min Composer Pro, helt utan kontakter eftersom det är en manuell lins.
DSC_0186
Här är de delar som följde med i chip-kittet. En mall för att placera chippet på rätt ställe samt en liten plastdel som kan hjälpa med monteringen.
DSC_0193
Chippet limmades fast på monteringsbiten, vilket krävdes i mitt fall eftersom Composer Pro har området där chippet ska sitta utskuret ur metallen.
DSC_0194
Sedan tog jag bort monteringsskivan från linsen och med mallen så limmade jag fast chippet. Mallen fäster i en skåra på linsen så att chippet alltid hamnar exakt rätt.
DSC_0200
Sedan monterade jag ihop linsen och nu ser den ut så här.
Och det fungerade fantastiskt bra. Kameran tror nu att detta är en autofokus-lins och när jag håller ned slutarknappen helt så tar den inte kort förrän den känner att den är i fokus.
Mer i Webblog
Nya hrlurar Nikkor 80400 fotbollsbilder AFS Nikkor 80400mm 4556G Trap Focus med manuell lins Wista Field DX45 Sony DSCRX1R Petzval Portrttlins