Wista Field DX45
2013-08-29 - storformat, wista field, ebay
0
Jag har budat på, och vunnit, en storformatskamera på Ebay! Detta blir första gången jag någonsin testar storformat. Jag har ju fotat mellanformat en stund nu och har sneglat på storformat rätt länge. Själva kameran var inte dyr, bra mycket billigare än någon modern kamera. Själva filmen är ju lite dyrare dock. Bladfilm går att köpa på lite olika ställen, men kostar från 50 till 100 kronor styck, så man får vara lite ekonomisk med hur man använder det så klart.
Sen är det ju framkallning också. Här i Västerås så är väl enda möjliga LIndkvist fotolab, men jag vet inte om dom framkallar bladfilm, måste höra av mig till dem.
wista
Kameran jag köpte hade inget objektiv dock, så det måste jag skaffa till, frågan är bara vilket/vilka objektiv man ska satsa på. Jag får göra lite efterforskningar.
Jag har även beställt boken The Camera av den legendariska fotografen Ansel Adams, som är en bok med tekniker, information och handledning för alla typer av analoga kameror. Där kan man säkerligen få bra information om objektiv och andra tekniker.
Sedan ska man ju inte glömma att en sådan här kamera kan man använda med en digitalkamera också. Med till exempel min Nikon D800 uppställd bakom kameran fast utan objektiv på, och sedan fokuserar man med bälgen på storformataren och använder Live View på systemkameran för att se att motivet är i fokus. Vet flera som gjort detta. Det man vinner på det är ju att man kan använda den fantastiska optiken som finns till storformatskameror samt att själva bälgen gör att spridningen av ljuset skapar mjukare bilder.
Ser fram emot att få testa!
Mer i Webblog
Nikkor 80400 fotbollsbilder AFS Nikkor 80400mm 4556G Trap Focus med manuell lins Wista Field DX45 Sony DSCRX1R Petzval Portrttlins Plastidip