Tro inte på allt på internet!
2012-09-08 -
0
368785833710919
Det brukade heta att man inte ska tro på allt på tv och film, men detta är viktigt och viktigare även för internet.
I morse gick ett rykte om att Morgan Freeman var död på Twitter och Facebook. Många blev väldigt upprörda över att denna legend hade gått ur tiden. Det visade sig dock att när man grävde lite djupare i detta så var det en bluff. En twitteranvändare hade postat ett inlägg som såg ut som ett CNN-citat, som då skickades vidare och vips så trodde halva världen att Morgan Freeman var död.
Det första man känner när man inser detta är nog ilska gentemot "förövaren", men samtidigt tycker jag detta är en bra läxa på källgranskning och faktakoll. Han som postade detta från början kan ha gjort det som en varning. Speciellt Twitter har visat sig vara en utmärkt bärare av nyheter, där folk som är i närheten av saker som inträffar snabbt kan få ut informationen till världen. Vi känner i regel till bombningar i någon huvudstad via Twitter innan en nyhetsredaktion ens har har möjlighet att skriva en stavelse om det.
Men det är ju en tveeggat svärd - i samband med detta bygger vi upp ett förtroende för Twitter/internet, så att bluffnyheter får fäste lika snabbt. Kändisar är egentligen ett bra sätt att demonstrera detta på, eftersom dom är mer eller mindre "vana" att nyhetskällor påstår både det ena och det andra om dem. Man kan ju säga att påstå att någon är död inte direkt är ett bra skämt, men man måste erkänna att om målet är att poängtera att man inte ska lita på internet så är det ett slagkraftigt påstående. Och herr Freeman lider nog inte nämnvärt.
Läs lite mer bakgrundsfaktia i E! onlines artikel Who Killed Morgan Freeman|
Mer i Webblog
iOS 6 kartor Riddarspelen i Arboga iPhone 5 och iOS 6 Tro inte p allt p internet Red Dead Redemption Thstrm Atlas har std fr Retinagrafik