ReadyNAS
2012-03-17 - linux, nas, time machine, backup
0
readynas
Jag köpte för en tid sedan en Netgear ReadyNAS som backupdisk här hemma, samt för "annat" (*host host*). Det är en ReadyNAS Ultra 6 Plus med sex diskplatser och i varje har jag en 2TB-disk så volymen är just nu på 9TB (för er som inte förstår matematiken så handlar det om redundans, alla 12TB är inte tillgängligt på grund av det).
Jag blev rekommenderad den här av en gammal vän eftersom den hade stöd för Time Machine över nätverket och även för plugins.
Men det är mer än så - kabinettet kör Linux och har ett webbgränssnitt för att konfigurera volymer och utdelning, samt att man kan köra igång root-access på den och SSH:a in. Samt att det finns en uppsjö med olika "plugins" för att dela ut filerna på nätverket via uPnP eller DLNA till exempel. Och givetvis Bittorrent-klienter direkt på "hårddisken" så att säga.
Så det som köptes in som en extern backup-hårddisk är en regelrätt server i en litet kabinett med enorm diskkapacitet. Den har en tvåkärning 1,8Ghz Intel processor och 1GB ram så det är ju inte helt underdimensionerat heller.
Och det finns som sagt en uppsjö av olika plugins och tillägg till den, och det är tur att det finns SSH-access på den för alla plugins är inte med på banan alltid. Jag laddade ned Transmission, vilket är en favorit-torrentklient och den startar fint, men klagar på att den inte har rättigheter att spara filerna, så efter att ha rotat omkring i configfiler så tror jag att jag har löst det. Inte direkt plug'n'play, men trevligt att ha möjligheten åtminstone!
Mer i Webblog
G ned i vikt Star Wars The Blueprints har kommit Vattenkylning ReadyNAS Star Wars The Blueprints Stadsillustration Lng Zebra