Nyheter vs Onödigt skit
barebones
Bilden till höger är en nyhet från Aftonbladet om att en flicka i Sala blivit återfunnen! Gud vad skönt. Hon var borta i sju dagar och det annonserades och länkades på Facebook om henne massvis. Polisen hittade henne och föräldrarna är mycket glada. Förutom att det är lite upprepningar i texten (föräldrarna är lättade och säger att det är helt otroligt skönt) så är ju detta annars en rätt så typisk nyhetstext.
lowres
Men jag är lite missvisande nu, jag har själv komponerat bilden ni ser. Den såg faktiskt inte ut så där på sidan där man kunde läsa, utan som ni ser i den lite längre bilden här till höger. Den bilden kan ni se som original här, men jag varnar er, den bilden är hela 1305x17955 pixlar stor! Det är en komplett skärmdump på den sida på Aftonbladet som nyheten lästes på.
Så, låt oss ta fram kalkylatorn och räkna ut hur stor yta som själv nyheten upptar på den sidan. Ytan för hela skärmdumpen är blygsamma 23 416 920 pixlar. Ja, det är korrekt - en nyhet på Aftonbladet är 23 megapixel stor!
Själva nyheten är 488x706, vilket blir 344 528 pixlar! Vi har dock en annons mitt i den ytan, så den faktiska ytan är den lite lägre 259 119 pixlar för själva nyheten! Räknar vi då på hur stor procent som nyheten utgör av vår aftonbladet-sida så hamnar vi på otroliga 1,11%!
Om ni tittar på bilden så har jag även markerat vad som är annonser i rött och vad som är innehåll på sidan som inte är relevant till den nyhet vi just nu läser. Om vi lägger ihop alla annonser på sidan så utgör dom en yta på hela 2 425 523 pixlar. Vi tittar alltså på 2,4 megapixel med annonser! Ni med matteskalle så räknar ni snabbt ut att 10,36% av sidan utgörs av annonser.
Så, om vi tar totalt antal pixlar minus ytan för annonser minus ytan för nyheten så får vi alltså ytan för helt onödigt irrelevant innehåll på sidan, vilket är 20 732 278 pixlar, eller hela 20,7 megapixel med irrelevant innehåll. Jag är villig att sänka det dock, för meny, logga och kanske några övriga länkar till andra ämnen/artiklar är ju inte direkt onödigt. Men 20,7 megapixlar med "övrigt" är hela 88,54% av sidan!
Så man kan nog lugnt påstå att Aftonbladets nyheter består av 1% innehåll och 99% onödigt skit! Precis som det finns en plugin för att ta bort onödigt skit från youtube så borde det finnas det för Aftonbladet (och liknande nyhetssiter) som bara strippar bort allt utom den nyhet man läser.
Galet!
Mer i Webblog
Blogga stort eller litet iPod nano p steroider Vrldens dyraste fotografi Nyheter vs Ondigt skit Canon 1DX Eld i fingertopparna Priest