Telias nya profil
2011-05-12 - design, layout, apple, telia
0
telia
Telia har gått och bytt både profil och logotype över natten. Från rosa till lila och en mycket renare hemsida. Jag gillar det, även om jag har lite svårt att relatera till loggan - även om den förra inte var speciellt klockren heller.
Jag tror inte att det är en hemlighet att många företag låter sig inspireras av Apples hemsida som verkligen är i världsklass vad gäller profilering. Jag tycker Telias hemsida anammar den inspirationen på ett mycket bra sätt, och tycker inte alls det är fel att se hur andra gör saker och sen anpassa sig lite efter vad man gillar där ute.
Men en sak hoppade på mig på en gång. Går man inte på företagssidan så ser man den här bilden som en av de i bildspelet:
Screen_shot_2011-05-12_at_093154
Tjänster i molnet och en ikon för att symbolsiera det, som ligger på en platta med rundade hörn. Ok, jag erkänner, att visualisera ett moln är kanske inte något unikt i sig, men det finns en symbol jag tycker det här liknar lite grann. Och inte helt otippat är det från samma företag som inspirerat till övrig design på hemsidan:
idisk
Det är ju Apples symbol för MobileMe (eller iDisk, via MobileMe), deras molntjänst (för privatpersoner dock)! Fast spegelvänd dock, och lägger man dem över varandra (och vänder på Apples symbol) så ser man likheterna rätt tydligt:
combined
Nu säger jag inte att dom är dumma i huvudet och borde brännas på bål, men som designer så är jag benägen att inspireras av andra också, men bara för att folk inte ska skrika att jag kopierar rakt av så anpassar jag min design aningens för att den ska kännas lite mer egen medan jag samtidigt lånar symbolik från en etablerad produkt.
Det Telia vill visa med bilden är ju deras molntjänster. Men det är lite klumpigt gjort. Dom har en platta som det liksom "sprutar upp" saker bakom. Många av de ikoner bakom plattan är samma och dom försvinner liksom bort i fjärran mot en jordglob. Egentligen vill jag inte kritisera hur dom har löst symboliken, utan tänker mest på hur jag skulle ha gjort det.
overview_hero_mobileme_20101001
Apple löser det på det här viset. Ett moln (samma moln igen) där ikonerna för deras tjänster liksom ligger ovanpå molnen och vilar eller något sådant. Är inte helt övertygad om att det är rätt symbolspråk heller. Grejen är nog att moln-symbolen inte ska visualisera ett faktiskt moln (som Apple gör) utan mer en behållare, någonstans där tjänsterna finns. En låda eller liknande. Eller att molnsymbolen ligger som ett lager mellan klienten (datorn) och tjänsterna på ett visuellt sätt.
Nåja, jag gillar Telias nya layout åtminstone!
HF8400_00-IMS-global

Uppdatering

Philips har en serie med "Sensuella massageapparater" med undertexten "Den mest tillfredsställande sexleksaken för par" som är väldigt väldigt lik Telias logga. Är det ett försök att anknyta till det lite intime kanske, Telia?
Mer i Webblog
Filmer p ingng Emma och Leia Ny design p sandmannet Telias nya profil Dedikerad Youtubebrowser Slut med tjatet Han r dd nu
Nyckelord: design, layout, apple eller telia
Google Maps fr iPhone iPhone 5 och iOS 6 Atlas har std fr Retinagrafik Telias nya profil iPhone 4 Hur Apple ddar Nintendo och Sony p mobila marknaden My IPad wish list