Flerfassömn, första dygnet
2009-01-06 - sömn, flerfas-sömn
0
Detta är en fortsättning på min blogg om Flerfassömn, första natten, där jag skrev om hur första natten var med Flerfas-sömn.
night
Natten var inte så värst jobbig. Det var runt tre-fem-snåret som sängen var som mest lockande, men jag lyckades hålla ut. Nu är klockan snart tolv och jag har inte sovit en hel natt på över ett dygn. Inte så imponerande i sig, men med tiden så.

11:30

Just nu så är jag rätt så pigg. Att det är ljust ute lär ju hjälpa förstås, men jag känner att tröttheten och segheten finns i bakhuvudet. Men jag sitter just nu och jobbar och det funkar faktiskt riktigt ok. Jag är trött i kroppen, som om jag var på väg att bli sjuk - tror man känner så när man är trött med. Just nu känner jag mig hoppfull för detta, men risken är väl stor att tröttheten kommer tillbaka som ett brev på posten i kväll när mörkret lägger sig och kroppen är van att gå och sova. Förmodligen med besked.
Märker att man måste komma ihåg rutinsaker själv - som att borsta tänderna, äta frukost och sådant.- Det är inget som är i anslutning till något annat just nu. Men det ger nog med sig. Sen är jag också noga med att äta och dricka eventuellt kaffe när jag precis vaknat, för det är svårare att somna när man precis ätit.

12:18

Detta var en mycket kortare tupplur, högst 12-15 minuter, men förmodligen mer i linje med hur långa mina vanliga powernaps brukar vara. Jag vaknade med andra ord självmant och känner mig nu "normalpigg", som jag brukar känna mig efter ett powernap i vanliga fall. Enligt dem som testat flerfas-sömn så leder det ju till att normalläget så är man piggare och alertare än "normalt" så att säga. Jag kan inte minnas någon dröm från den här tuppluren, så jag vet inte hur mycket den hjälpte, men med tanke på att jag känner mig piggare så gjorde den ju något rätt i alla fall.
Jag har fortfarande telefonen satt på 35 minuter för jag räknar med att det tar mig en tio minuter att somna. Det kändes sannerligen som att jag inte skulle somna nu, men det gjorde jag, och förmodligen snabbare än väntat. Så just nu känns det som att sova på beställning funkar tillräckligt bra, även om jag nu blev lite orolig att jag kanske inte får tillräckligt mycket med sömn. Men så är ju detta inkörsperioden, så det är ju svårt att veta vad som är rätt eller fel - förmodligen så får jag ingen REM-sömn alls under dom här perioderna och min kropp kommer vara dyngtrött i kväll, eller så har jag tur och så har jag anpassat mig lite ändå. Vi får se helt enkelt.
Som i morse så har jag förberett kaffe som skall drickas nu, inte för att hålla mig vaken, utan för att detta är enda tillfällena jag kan dricka kaffe känns det som. I alla fall nu.
Senare, om/när jag kommit in i detta så planerar jag att experimentera lite med att tänja på vaken-perioderna, testa vad för effekter det får om man dricker kaffe som vanligt och så vidare. Jag har till och med sagt till Stillman att jag kanske planerar att testa vad som händer om man dricker alkohol medan man sover såhär - jag har inte druckit alkohol på snart nio år, så vi får se hur det går, om det nu blir av.

15:30

Snart dags för min fyra-tupplur. Hela 12-16-perioden har gått mycket bra. Jag har suttit ned och jobbat hela tiden och har inte känt mig trött alls. Tänk vad skönt det vore om kroppen redan hade anpassat sig, men sådan tur lär jag inte ha. Jag förväntar mig fortfarande en tung natt framför mig. Allt jag läst om detta säger att första veckan är den svåraste, men jag utgår från att det är bara de första dagarna som sömnbristen är ett problem och att resten av första veckan handlar om att anpassa sig och komma in i rytmen. Jag tror inte kroppen klarar av en hel vecka med akut sömnbrist.
Och att anpassa sig snabbt är ju faktiskt något som kroppen är byggd att göra - är man i en akutsituation och inte kan sova åtta timmar i sträck så tror jag kroppen gör det bästa av de små stunder den kan tänkas få. Problemet är ju oftast att sådant sker i samband med kroppslig och psykisk stress, om det är att man är fast på en flygplats över natten eller att man har nattövning i lumpen. Skillnaden nu är ju att jag har det lugnt omkring mig, tar det lugnt överlag och utsätter varken kropp eller själv för något påfrestande utöver just sömnbristen. Jag anser att chanserna är stora att man kan klara av detta.
Samtidigt tror jag "nattpasset" är det som kommer vara påfrestande längst, och svårast för kroppen att vänja sig av med, mest för att det är mörkt ute och det är en betingad reflex för människan.

18:00

Jag tog en tupplur vid 16:00 och den var lite underlig, somnade till och vaknade, för att sen somna till en gång till, men jag misstänker att jag inte sov mer än max 15 minuter under den perioden. Det är lite oroväckande eftersom det känns som om man måste sova "djupt" under den tid man sover. Jag antar att det tar en stund innan det kan bli en riktig rutin, men det blir ett extra stressmoment att känna att man måste hinna sova så mycket som möjligt var fjärde timme, och det är ju inte direkt bra. Jag ska försöka att sätta klockan på 40 minuter, vilket tar bort lite stressmoment. Det blir ju så att jag sätter på klockan, lägger mig tillrätta, men ju längre tid det går innan jag somnar, desto mindre tid är det kvar tills jag ska vakna, så jag stänger av och sätter på klockan igen och det blir stressigt i skallen på något vis.
Men trots detta så känner jag mig fortfarande ok. Jag är nog lite tyngre i huvudet just nu än föregående pass, men inte så att jag känner mig direkt trött. Utan snarare lite sliten, på sin höjd. Jag har ännu inte märkt av något direkt negativt av detta, som huvudvärk eller ont i kroppen. I natt kände jag mig lite mer frusen än vad som är normalt för mig, men det har försvunnit. Det kan ju hänga ihop med att kroppen försökte varva ned förstås.
Jag har inte ätit mer än normalt, vilket är lite konstigt. Med tanke på att jag är vaken mer så borde jag ju förbränna mer energi (även om det är mycket stillasittande) och därmed bli mer hungrig. Jag får se hur det fungerar i längden.
Dygnsschema
Jag har tagit fram det här dygnsschemat, det är några som frågat exakt hur dygnet är menat att det ska se ut. Notera dock att detta är bara en idé, eller min uppfattning av hur det kan tänkas fungera - jag vet ju inte hur allting kommer falla på plats sedan. Klicka på bilden för att se den lite större.
Cirkeln motsvarar ett dygn, inte tolv timmar, så tänk på det när du kollar på den. De röda områdena är mina sovperioder. Runt 20 minuter var fjärde timma. De bruna tänkte jag kunde vara mina arbetsperioder där det mesta sker på natten. Jag har inbillat mig att med lugnet på natten så kan det bli idealiskt för att jobba. Det ser ut som att jag ska jobba väldigt mycket (12 timmar per dygn) men så blir det ju inte, detta är snarare timmar där jobb är passande, enligt mina gissningar. Mellan 07 och 09 så är det ju frukost och göra i ordning barnen och lämna dem på dagis/skola. Mitt i det ska jag ju egentligen sova, men det kan man ju göra när man lämnat dem till exempel.
Den blåa färgen betyder "fritid", vilket är samma som sker runt lunch. Jag sover runt tolvsnåret på jobbet (det finns till och med säng på våningen) och sen tar jag lunch. Sen jobbar jag i två-tre timmar och hämtar barnen runt tre-fyra snåret, varpå vi åker hem och jag sover en sväng innan maten och sen är det fritid med barnen (gult) fram tills dess dom ska sova. Sen har jag fritid fram till midnatt då jag kan se på film, spela spel och sådant.
Men igen, detta är ju bara en idé, verkligheten kan ju visa sig helt annorlunda - jag rapporterar om det då, i så fall. Ja, om jag ens kommer så långt.

20:20

Försov mig lite så jag känner mig sömnig just nu, men det var nog bra att sova mer än bara tio minuter också. Svårt att avgöra just nu hur detta blir.

22:40

Jag väntar fortfarande på att det ska smälla till och jag ska bli löjligt trött, men det har inte infunnit sig än. Just nu känner jag mig ungefär som närman varit uppe lite för länge, kanske till tvåsnåret en dag när man gick upp klockan sju på morgonen. Lite för sent helt enkelt. Men inte mer. Jag skulle inte ha problem med att sticka ut och köra bil nu (ja, inga längre sträckor tack) eller något sådant. Jag sitter och pillar med lite av varje och känner mig inte alls på gränsen till kollapps. Men som sagt, det lär väl komma lite senare i natt!

00:40

Efter senaste tuppluren så känner jag mig inte så pig och fräsh som jag i regel brukar. Sitter och gäspar och det är väl förkänningarna av det som komma skall - kroppen säger att "ok, en natt är väl ok att du missar och jag försöker väl vara pigg under dagtid för jag utgår från att jag får sova ordentligt nästa natt" och när den nu kommer och det inte blir någon sömn så blir jag straffad. Än så länge lider jag inte, men trött är jag i alla fall.

04:50

Jag sov en extra gång vid tvåsnåret men sov även nu vid klockan fyra. Och jag kan svära på att jag drömde något nu. Jag minns inte vad, men jag hade den där känslan när jag vaknade. Man drömmer ju vid REM-sömnen och det är ju just REM-sömnen man eftersträvar under dessa korta pass, så även om jag inte är bombsäker på att jag drömde så är det väl ett gott tecken om det känns som om man har det, antar jag.
Den här gången stod klockan på 30 minuter, och det tog säkerligen fem minuter innan jag somnade så det var nog perfekt tid. Det kändes också som att jag sovit längre när klockan väl ringde så jag trodde att jag hade försovit mig, men det hade jag ju inte. Det jag läst om detta har varit att man sover i tjugo minuter, men det känns som längre, så det känns som att man sover precis som vanligt och har en massa tid över utöver det. Ja, vi får se. Just nu är jag väldigt pigg i alla fall.
Jag publicerar den här bloggen nu. Första dygnet är över sedan länge och hittills så går det riktigt bra. Jag ska sätta ihop en FAQ och svara på lite av de frågor jag fått vid tillfälle.
Under tiden kan du följa mig via Twitter eller via förstasidan på sandman.net
Mer i Webblog
Exploderar
Flerfassomnambulist
Flerfassmn tredje ronden Knockout
Flerfassmn frsta dygnet
Flerfassmn frsta natten
Installera applikationer i Mac
Windows Vista can do that
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef
Jämförelse 135 mm
Porträtt av kompis mamma
Använda utrymmet under trappen
Spelbord
Pimpning av köks-ön
Jag saknar min Dodge!
Acrylic drip
Renoverad ateljé
Nytt hemmakontor
Ny tatuering
Vidamount för iPod Touch
Fågel Fenix

Vilken locksång väcker din uppmärksamhet?
Grace
I’m a lumberjack and I’m ok
Dodgen upplagd för försäljning
Gamingstol som kontorsstol
Sun and Stars
Barking up the wrong tree
Light at the end of the tunnel
Serveringsbricka
Regntunnor och grus
Pergola
Uppdatering av ikoner
Renoverat sidobord
Malin och Alex bröllop
Pizza på grillen
Myst linking book and Gehn's Inkwell
Utebord
Bord i biorummet
Mattsvart Dodge
Tuttar
Susann's gravidmage
Simson och Isi
Det blev en Volvo XC90
Ny bil?
Vardagsrumsbord
Altantak
Steven och Susann's bröllop
Trapprenovering
Semesterplanering

En sak jag saknat väldigt länge är en app på till exempel iPad där man kan lägga upp sina sommarplaner. Vi skriver ju givetvis upp i kalendern när vi tar semester, när det är skollov och liknande, men det trängs ju med en massa annat onödig information när man vill sätta sig ned och planera semester, ledighet, aktiviteter. Man vill gärna ha en sjysst översikt över bara det som ...
Paulig och Release Finans

Detta är helt galet. 2015 så skaffade vi en rätt så high end-espressomaskin till kontoret. En Thermoplan One. Företaget som levererade den heter Paulig och med dem skrev vi ett hyresavtal på maskinen.
Mother of Dragons
#inlineditbutton