Nutid, dåtid, hur symbolspråket förändras
2008-09-04 - design, ikoner
0
Som jag sagt förut så gillar jag att göra ikoner, men ibland så krockar symbolspråket när man försöker få fram något. Ikoner handlar ju om att med så lite detaljer som möjligt förmedla information genom en liten bild, ofta inte större än 32x32 pixlar stor, men har man tur så är det åtminstone 100x100 pixlar. Först då kan man föra in lite fler detaljer än vid de mindre storlekarna.
Jag fick nyligen uppdraget att skapa en ikon för begreppet "Triple Play" vilket är när en operatör erbjuder internet, telefoni och TV via samma kabel, i regel via stadsnätet eller liknande lösning.
tvphone
Problemet med detta är att symbolerna för TV och Telefoni är som till höger. En telefon och en TV... från tjugo år tillbaka i tiden. Detta beror på att symbolspråk är väldigt starkt, och en tjock-tv med antenner säger TV mer än en platt-TV, samtidigt som en gammal bakelit-lur ser mer ut som en telefon - symbolmässigt - än en modern liten mobiltelefon-liknande lur som vi ju faktiskt använder i hemmen.
tvphone2
Jämför med den här bilden, som blir helt fel symbolmässigt. Det ser modernare ut och mer "riktigt" men en platt-tv blir bara en stor plat yta, och att se den lite i perspektiv gör den ju inte bättre, den är ju platt och symbolmässigt tråkig. Telefonen ser för ögat och hjärnan mer ut som en mobiltelefon än en hemmatelefon, även fast dom numera är närapå identiska.
Sen har vi internet, som jag alltid symboliserat med en jordglob (som många andra) vilket ju är tydligt att det rör något som ger dig tillgång till världen. Men om man nu symboliserar TV och telefoni med själva prylarna man använder istället för vad man får tillgång till så ska ju internet egentligen symboliseras med en dator förstås, även om en dator ger dig tillgång till så mycket mer. Och den mest representativa symbolen för en dator är ju numera en laptop eftersom dom säljer som smör.
Så när jag satte mig ned och skulle skapa ikonen så insåg jag rätt snabbt att det inte bara går att ta dessa tre symboler och slänga ihop dem godtyckligt i en fyrkantig ruta och hoppas att folk förstår poängen. Nej, jag tänkte att jag måste spela på ordet "play" och att ha alla dessa tre tjänster är som att ha en bra hand i till exempel ett kortspel, så därifrån till tre spelkort med varsin symbol var inte en så lång process.

Här är den slutliga versionen. Notera att 48x48 och 32x32-versionerna är mer stiliserad på grund av den mindre storleken. Den här ikonen gör sig inte alls i 16x16 som synes, men det är nog ändå rätt så ok.
Mer i Webblog
PHP Beautifier Ny dammsugare Forum p sandmannet Nutid dtid hur symbolsprket frndras The Force Unleasheddemot Volvo XC90 Star Wars The Clone Wars
Nyckelord: design eller ikoner
Atlas fr ny logotype Telias nya profil Tjnstekanonen Nutid dtid hur symbolsprket frndras Miljvnliga Maccar Ny layout Skuggor med CSS