iLife-ikonerna
2007-08-09 - apple, ikoner
41
iMovie_HD
Det lär ju inte vara någon hemlighet att jag gillar ikoner, och då speciellt Apples ikoner. Tycker dom alltid haft ett bra formspråk i sina ikoner.
iLife introducerades i januari 2003 och var ett namn för att sammanföra de olika "iApps" Apple had introducerat tidigare. Från början innehöll iLife iPhoto (introducerad 2002), iTunes (2001), iMovie (1999) och iDVD (2001). iTunes var alltså från början en del av iLife, men när Apple började satsa på iTunes Music Store 2003 så visade det sig nog rätt snabbt att iTunes skulle uppdateras oftare än resten av programmen, så iTunes fasades ur till slut. Alla iLife-ikoner har sett i stort sett likadana ut hela tiden, tills nu.
ilife6
Detta är ikonerna för iLife ´06. Garageband är den enda ikonen som inte följer mönstret, och om det är npgon jag skulle byta ut så är det den. Annars tycker jag alla ikonerna passar mycket bra och är väl avvägda mellan tydlighet och hur bra dom passar. iMovie är ju en sådan där klappa förstår, som man använder när man spelar in film, vilket ju är det man gör, i stort sett. Man är ju regissören när man använder iMovie. iPhoto knyter inte an till funktionen direkt, då det bara är en ikon på en kamera och ett foto. Men frågan om en bild på ett fotoalbum hade varit bättre? iDVD är tydlig och bra. iWeb tycker jag är helt lysande. En anslagstavla med foton och information. Gitarren fungerar ju (tror dock de flesta använder keyboards med Garageband) men visar inte att det är ett program som man kan skapa musik i. Namnet på programmet passar inte ikonen direkt.
ilife8
Detta är ikonerna för iLife ´08. Dom är, som ni ser, identiska förutom för iMovie. iMovie har blivit helt omskriven så dom valde att skapa en helt ny ikon för den. Jag antar att tanken bakom den är att den ska likna de där stjärnorna på Hollywood Boulevard som är stjärnor i gatan med namnen på stora stjärnor samt en liten ring med en filmkamera i.
Men den är på tok för spretig, inte alls Apple-lik och känns som om den inte alls passar in bland de andra programmen. Tillsammans med Garageband så blir hela ikonsviten stökigare.
itunes
iTunes, som inte längre är med i iLife, har också genomgått en hög försändringar genom åren, men den har ändå varit riktigt konsekvent. Notera att CD-skivan har blivit mer och mer "upprätt" för varje inkarnation, vilket och har tonat ned 3D-känslan i ikonen och knyta ihop med övriga Apple-ikoner.
iwork6
10461
iWork har inte funnits lika länge, men har ändå genomgått en del ikonförändringar iWork ´06 kom med Keynote och Pages, och var den första versionen av iWork. Keynote var ett eget fristående program innan och introducerades 2003. Från brjan såg Keynote-ikonen ut som till höger, lite mer piedestal-känsla på den då. Pages-ikonen är jag är lite skeptisk till. Den är snygg, fina kontraster, men visar en reservoarpenna och ett bläckhorn, vilket känns lite gammalt. Reservoarpennor använder ju bläckpatroner numera, och det var bra många år sen de använda bläckhorn (även om det säkerligen finns någon som gör det än).
iwork8
Och så här ser iWork ´08 ut. Och Keynote har fått en ny ikon för tredje gången för tredje versionen. Kan dom inte bestämma sig? Nåja, grunden är ju konsekvent i alla fall. Jag gillar ikonen för Numbers. Den visar de två grundkomponenterna av ett spreadsheetprogram - data och diagram.
Jag har förstått att Apple har haft det riktigt svårt att göra om alla deras ikoner för Leopard, som har en ikonstorlek på 512x512 mot tidigare OSX som har en storlek på 128x128.
Mer i Webblog
Flatout Ultimate Carnage FPS p konsoll Brllopsdag iLifeikonerna Billigare och snabbare GameConnect Flytta till landet
Nyckelord: apple eller ikoner
Detta suger Apple Vilken iPod Text i ikoner iLifeikonerna Apple vs Europa Mindre Macbook Pro Med tanke p miljn