Frilägg bilder i Photoshop
2007-08-20 - photoshop, tutorial
0
bil
Är man professionell grafiker så vet man allt om friläggning med masker och bezierkurvor högt och lågt. Men är man bara en halvambitiös bloggare som vill ha snyggt frilagda bilder så har man inte samma nivå direkt. Då vill man kanske bara snabbt få ut en halvbra friläggning så man kan göra en skojig komposition av bilden.
I regel så laddar man kanske hem en bild som man hittat via Googles bildsök (med tvivelaktig laglighet) och slänger in i sin blog. Och ibland får man leta länge för att hitta en bra frilagd bild. Och det är inte bara frilagd mot vitt som spelar roll här, utan frilagd mot transparens, så man kan kombinera den med andra bilder.
Picture_1
Det här är ett exempel på en bild man kanske vill använda. Jag sökte bara på träd och detta var en av träffarna. En typiskt bångstyrig bild, och inget man sätter igång och frilägger manuellt direkt. Det skulle ta hur lång tid som helst. Nej, här måste vi komma på något effektivare. Och det sättet heter alpha-mask. Vi ska, utifrån de pixelvärden som finns i bilden, skapa en mask-kanal för bilden. Nedanstående trick funkar bäst på bilder som har en tydlig kontrast mellan det du vill frilägga och bakgrunden, så det är en enkel lösning för många fall, men om du vill ha perfekt resultat oavsett grundmaterial så är det tillbaka till det manuella läget. Så här går vi till väga, klicka på bilderna för att förstora:
Picture_20
Skapa en kopia av grundlagret som vi kan jobba. Låt originalet ligga kvar under. Du kan också göra detta i ett separat dokument om du vill det.
Picture_21
Använd Image->Adjustments->Levels... för att ställa in färgnivåerna på bilderna till något som bränner ut det vita och maximerar svärtan. Detta separerar max och minimivärdena. Var nog med att inte dra handtaget längst till vänster något, utan det är mellantonerna och högtonerna vi fokuserar på.
Picture_4
Resultatet är en färgmässigt väldigt förvrängd bild.
Picture_5
Välj nu Image-Adjustments->Invert för att invertera färgvärdena i hela bilden. Då ser det ut så här. Problemet är att vi har en hel del blåa pixlar ute på vissa kvistar, det är inte bra.
Picture_6
Välj då Image-Adjustments->Black & White... (Photoshop CS3) eller Image->Adjustments->Hue & Saturation (Photoshop CS2). Om du har CS2 så drar du bara ner saturation till 0 och sen är det klart. Men har du CS3 så ser du den här bilden. Där kan du öka värdet på cyan och blå. Kryssa i Preview så du ser resultatet direkt.
Picture_24
Så här borde det se ut då, helt plötsligt så har vi en genomgående vit ton.
Picture_8
Vi har dock en del struktur av själva trädstammen kvar som spökar lite. Välj Image->Adjustments->Brightness & Contrast för att öka brightness vilket fräter bort dom delarna.
Picture_25
Nu är det dags för masken. Markera först hela ditt dokument och kopiera allt (cmd-C/ctrl-C alltså). I Channels-paletten så skapar du ett nytt lager, som automatiskt kallas för Alpha 1 och är helt svart. Det här är en transparens-kanal i dokumentet och allt svart är genomskinligt och allt vitt är ogenomskinligt och gråtoner är semitransparenta. Vi har inte så mycket gråtoner (beroende på hur starkt du frätte ut vid svart/vitt och Brightness/Contrast).
Picture_26
Välj kanalen och klistra in ditt svartvita dokument i det. Då spara du dina svartvita pixlar som en kanal. Mycket bra jobbat!
Picture_22
Klicka sen på RGB och gå tillbaka till ditt originallager. Göm eller ta bort det nya lagret.
Picture_13
Nu väljer du Select->Load Selection... och i popupen väljer du Alpha 1. Vad som händer då är att du får en ny markering i dokumentet som motsvara de pixlar som var vita i kanalen.
Picture_15
Nu kan du kopiera det här valet och antingen klistra in i ett nytt dokument eller nytt lager och helt plötsligt så har du ett frilagt träd på en valfri botten. Smidigt!
Picturebil

Ett annat sätt

Eller så kanske du har en bild som ser ut så här.
Picture_16
Ett annat sätt är att istället för att använda Levels är att använda Image->Adjustments->Gradient map... och välja en svartvit gradient och flytta brytpunkten till väldigt högt upp.
Picture_17
Resultatet är något i den här stilen. Följ sedan stegen ovan för att invertera och skapa en mask på den här. Använd penselverktyget för att måla i svart för att få den mer heltäckande.
Picture_18
Och detta är resultatet. Skuggan ser inte så himla skojig ut då förstås.
Picture_19
Men med suddgummit och en stor mjuk pensel så kan du sudda bort de konstiga skuggkanterna och få en lite bättre känsla på skuggningen.
Mer i Tutorials
Skuggor med CSS
Skapa rutor med CSS
Erstta tabeller med CSS
Frilgg bilder i Photoshop
Pimp my Sensor Bar
3dskuggor med Photoshop
Snygg reflektion i Photoshop
Mer i Webblog
Min hembio
Wdcomblogg
Gefen to the rescue
Frilgg bilder i Photoshop
Flatout igen
Cykel
Spela p MediaPC
Nyckelord: photoshop eller tutorial
Bygg MySQLqueries automatiskt
Tilt Shift
Miljvnliga Maccar
Frilgg bilder i Photoshop
Fixa snyggare skuggor i Photoshop
Adobes nya ikoner
Fågel Fenix
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef
Jämförelse 135 mm
Porträtt av kompis mamma
Använda utrymmet under trappen
Spelbord
Pimpning av köks-ön
Jag saknar min Dodge!
Acrylic drip
Renoverad ateljé
Nytt hemmakontor
Ny tatuering
Vidamount för iPod Touch
Fågel Fenix

Vilken locksång väcker din uppmärksamhet?
Grace
I’m a lumberjack and I’m ok
Dodgen upplagd för försäljning
Gamingstol som kontorsstol
Sun and Stars
Barking up the wrong tree
Light at the end of the tunnel
Serveringsbricka
Regntunnor och grus
Pergola
Uppdatering av ikoner
Renoverat sidobord
Malin och Alex bröllop
Pizza på grillen
Myst linking book and Gehn's Inkwell
Utebord
Bord i biorummet
Mattsvart Dodge
Tuttar
Susann's gravidmage
Simson och Isi
Det blev en Volvo XC90
Ny bil?
Vardagsrumsbord
Altantak
Steven och Susann's bröllop
Trapprenovering
Semesterplanering

En sak jag saknat väldigt länge är en app på till exempel iPad där man kan lägga upp sina sommarplaner. Vi skriver ju givetvis upp i kalendern när vi tar semester, när det är skollov och liknande, men det trängs ju med en massa annat onödig information när man vill sätta sig ned och planera semester, ledighet, aktiviteter. Man vill gärna ha en sjysst översikt över bara det som ...
Paulig och Release Finans

Detta är helt galet. 2015 så skaffade vi en rätt så high end-espressomaskin till kontoret. En Thermoplan One. Företaget som levererade den heter Paulig och med dem skrev vi ett hyresavtal på maskinen.
#inlineditbutton