Använd ImageMagick för dynamiska bild
2006-01-28 - atlas
796
php
Jag är en rätt lat person, så om jag ska göra en layout som har en hög olika bakgrundsbilder som min nuvarande har så tänker jag att det är ju synd om jag ska behöva använda PhotoShop för varje bild för att fixa till den och sen försöka komma ihåg hur jag gjorde en månad senare när jag vill ha fler bilder. Är det inte enklare om jag bara kan lägga JPG-bilder i en mapp och låta ett script skapa bilderna åt mig? Klart det är!
Vid närmare eftertanke så kan jag ju förenkla detta i PhotoShop med, bara man använder en Batch, men nu vill jag ju göra det med PHP och ImageMagick förstås. Så här skriver jag om hur det går till.
Vad vi har är alltså en mapp full med originalbilder, och sen en "overlay"-bild som vi ska lägga över varje bild. Bildmappen ligger till exempel i "/Webserver/Bilder/Bakgrunder" och overlay-bilden ligger kanske i "/Webserver/Bilder/overlay.png"
Det är viktigt att vi använder ett bildformat för overlay-bilden som stöder transparens, och PNG är det jag använder. I mitt fal ska alltså bakgrundsbilden sparas om men med den vita "mittendelen" påklistrad, samt en vit "fade" i botten. Båda dom ligger i en overlay jag skapat som man kan ladda ned här. Den ser helt vit ut med lite skugga, men det för att dess funktion är att lägga en vit semi-transparent lager över andra bilder, så mot vit bakgrund funkar den ju inte.
Så, först så ska vi leta rätt på vilken bakgrundsbild vi ska använda, och i mitt fall så vill jag att bakgrundsbilden ska väljas slumpartat men ska vara densamma i en timme, sen ska en ny slumpas fram. I PHP så gör man detta med funktionen srand() som matar slumpgeneratorn med det värde den ska utgå från, vilket gör att det alltid blir samma "slumpmässiga" resultat om ni hajjar.
Så, först letar vi rätt på informationen:
while (false !== ($file = readdir("/Webserver/Bilder/Bakgrunder"))){                 if (in_array($file, array(".", ".."))) continue;                 $bkgrs[] = $file;         }
Och nu har vi en array med alla bilder som finns i vår mapp med bakgrundsbilder. Nu ska vi ta fram en slumpartad
srand(date("YmdH"));         shuffle($bkgrs);         $bkgr = $bkgrs[0];
Som ni ser så matar jag srand med värdet som date("YmdH") ger mig, vilket blir år, månad, dag och timme, i ett - 2006012812 till exempel för klockan 12 den 28 januari i år. Sen kör jag shuffle() på arrayen vilket slumpar den efter det värde jag givit via srand(). Nu innehåller variabeln $bkgr filnamnet på vår bakgrundsbild, till exempel "blomma.jpg". Nu ska vi fixa till den.
if (!file_exists("/Webserver/Bilder/Bakgrunder_fixade/$bkgr")){                 prime_bkgr($bkgr);         }
Så, om vi inte redan har omvandlat den här bilden (eftersom vi vill bara göra detta en gång per bild) så ska vi nu köra funktionen som kombinerar bilderna. Så här ser funktionen ut:
function prime_bkgr($file){                 $p = "/Webserver/Bilder/";                 system("convert -geometry !1600x1200 $p/Bakgrunder/$file $p/temp.jpg");                 system("composite $p/overlay.png $p/temp.jpg $p/Bakgrunder_fixade/$file");         }
En snabb genomgång. ImgeMagickfunktionen som heter "convert" konvetrerar bilder, från olika format och skalar dem och mycket mer. Här ser vi till att alla bilder är exakt 1600x1200 pixlar stora eftersom det är det overlay-bilden är anpassad efter.
Composite, däremod, kombinerar bilder med varandra, vilket är det vi vill göra sen. Vi säger bara åt den att kombinera två bilder och spara den som en tredje bild.
Sedan skriver vi ut en CSS-deklaration för den nya bilden:
body { background-image: url(/Bilder/Bakgrunder/<?=$bkgr ?>wink; background-attachment: fixed; background-repeat: no-repeat; }
Mer i Tutorials
Fixa snyggare skuggor i Photoshop
Skapa reflektioner av texter i Photoshop
Fejka din semester fr dina vnner via MMS
Anvnd ImageMagick fr dynamiska bild
Grnssnitt fr mp3spelare
Dynamiska argument till PHP funktioner
Saturationscript fr hexfrger i PHP
Nyckelord: atlas
Mycket nytt nu
Konfigurerar servrar
Xserves i oktober  men det r ju nu
Anvnd ImageMagick fr dynamiska bild
Fan vad Atlas r bra
S fungerar Atlas
Modellbygge igen!
Porträtt av u/Flattie-Ratty
Porträtt av u/DangDoood
Buy prints of my maps
3D-printer
Fältsjukhus 616
Ny kaffemaskin
Porträtt av u/elizabeeeef
Jämförelse 135 mm
Porträtt av kompis mamma
Använda utrymmet under trappen
Spelbord
Pimpning av köks-ön
Jag saknar min Dodge!
Acrylic drip
Renoverad ateljé
Nytt hemmakontor
Ny tatuering
Vidamount för iPod Touch
Fågel Fenix

Vilken locksång väcker din uppmärksamhet?
Grace
I’m a lumberjack and I’m ok
Dodgen upplagd för försäljning
Gamingstol som kontorsstol
Sun and Stars
Barking up the wrong tree
Light at the end of the tunnel
Serveringsbricka
Regntunnor och grus
Pergola
Uppdatering av ikoner
Renoverat sidobord
Malin och Alex bröllop
Pizza på grillen
Myst linking book and Gehn's Inkwell
Utebord
Bord i biorummet
Mattsvart Dodge
Tuttar
Susann's gravidmage
Simson och Isi
Det blev en Volvo XC90
Ny bil?
Vardagsrumsbord
Altantak
Steven och Susann's bröllop
Trapprenovering
Semesterplanering

En sak jag saknat väldigt länge är en app på till exempel iPad där man kan lägga upp sina sommarplaner. Vi skriver ju givetvis upp i kalendern när vi tar semester, när det är skollov och liknande, men det trängs ju med en massa annat onödig information när man vill sätta sig ned och planera semester, ledighet, aktiviteter. Man vill gärna ha en sjysst översikt över bara det som ...
Paulig och Release Finans

Detta är helt galet. 2015 så skaffade vi en rätt så high end-espressomaskin till kontoret. En Thermoplan One. Företaget som levererade den heter Paulig och med dem skrev vi ett hyresavtal på maskinen.
Mother of Dragons
#inlineditbutton