Intressanta fakta om Västerås
2010-06-17 - Västerås
0
Screen_shot_20100617_at_140332
En historielärare sade till mig en gång att om man åker ned till Italien så kan vilken tolvåring som helst berätta om stadens historia från tusentals år tillbaka i tiden medan svenska ungdomar inte har någon kolla alls på sin hemstads historia. Sedan dess har jag alltid tyckt det varit skoj att få reda på intressant och unik fakta om Västerås. Här är lite av dessa, och jag hoppas att det kommer växa med tiden.
Hennes & Mauritz's första butik var den på Stora gatan här i Västerås. Dom öppnade 1947 och har numera över 1300 butiker i 24 länder.
ASEA startade 1890 i Västerås, som ett nytt bolag efter "Elektriska Bolaget" som flyttar till Västerås på grund av det nybyggda turbinhuset. Efter sammanslagningen med Brown Boveri 1988 så ligger ABB's sverigekontor samt huvuddelen av den svenska verksamheten fortfarande i Västerås.
Anundshög är Sveriges största gravhög och är nio meter hög och 66 meter i diameter och är från järnåldern, rest av vikingar, någonstans runt 500-900 talet e.Kr.
Västerås stadshus klockspel är Sveriges största klockspel med 47 stycken klockor i det 65 meter höga tornet, alla namngivna efter poem från Västeråspoeten Bo Setterlind. Klockorna spelas för hand klockan 12.00 varje onsdag under vår och sommar och varje fredag under juni till augusti, övriga tider sker per automatik.
Power Big Meet är världens största bilträff och har sedan 1984 hållits i Västerås
Rudbeckianska gymnasiet är Sveriges första gymnasium och grundades 1623 av biskop Johannes Rudbeckius.
Mälarenergi Stadsnät anses vara världens mest avancerade stadsnät
Stadshuset som byggdes 1907 (numera Stadshotellet) var bland de första byggnaderna i Sverige med vattentoaletter.
Vasaparken anlades från början av Gustav Vasa 1541 som en Kungsträdgård men överläts till allmänt nyttjande på 1600-talet och överläts till Västerås stad 1863. Bysten av Gustav Vasa finns fortfarande kvar i parken.
Cykelstaden kallas Västerås ibland, och har sammanlagt 34 mil cykelbanor
Erik XIV ligger begraven i Domkyrkan. Eftersom sarkofagen var för kort tvingades man att hugga av hans fötter och lägga dem bredvid
Västerås insjöhamn är Nordens största
Rocklunda anlade 1956 Sveriges första konstfrusna bandybana
Sky Bar är, på 24 våningen, Sveriges högst belägna cocktailbar
Västerås Kraftvärmeverk är med sina 150 meter Sveriges största och ett av Nordens renaste kraftvärmeverk
Tidö Slott är Sveriges första och största leksaksmuseum.
Mer i Webblog
Real Taste Zero Chigurh Vad r klockan Hur Apple ddar Nintendo och Sony p mobila marknaden Intressanta fakta om Vsters My IPad wish list Star Wars The Force Unleashed II BeGood