EyeTV
2007-07-11 - eyetv, htpc, mac
0
EyeTV
Mac mini har inte inbyggt stöd för att ta in TV-signal så det måste man köpa till. Det absolut populäraste TV-paketet för Mac är EyeTV från Elgato. Dom säljer små TV-boxar i olika storlekar och för olika behov (analog, digital osv) som man kopplar in via USB eller FireWire till Maccen.
Med hårdvaran följer det med ett program med samma namn som används för att konfigurera TV-mottagningen, lägga upp inspelningsscheman och se en TV-guide över kommande och pågående program.
I och med att Apple släppte Front Row så släppte Elgato ett fullskärmsläge även för EyeTV eftersom Front Row inte stöder TV. Tanken är att man trycker på en knapp på fjärrkontrollen så kommer EyeTVs fullskärmsläge upp där man kan, förutom att se på TV, även starta Front Row, så man behöver bara en fjärrkontroll.
eyetvremote
EyeTV har en helhetslösning för att spela in från TV-mottagaren direkt ner i MPEG (1, 2 eller 4) i lägen som är bra för Video CD, standard DVD och så vidare. Har man Toast så har EyeTV en knapp för att bränna ned ett inspelat program på en CD eller DVD skiva direkt och man kan även välja att exportera inspelade program till sin iPod. Det funkas givetvis bättre i USA där dom inte har undertexter, för dom blir fasligt små på en liten iPod-skärm. Exporten till iPod tar väldigt lång tid, nästan två timmar för en entimmesprogram på min G4 Mac mini. Den visar också bara en stapel, inte återstående tid. Som tur är så kan du exportera flera åt gången, så du enkelt kan låta den lägga över alla Simpsonsavsnitt över natten till exempel. Tänk också att EyeTV exporterar till den lokala iTunes, så om du inte synkar din iPod med din Media Mac så måste du flytta över det till den dator du synkar med.

Programguide då?

Ja, om du nu har installerat EyeTV så märker du kanske att den inte har inbyggt stöd för svenska kanaler och därför så förblir programguiden tom. Men misströsta inte, det finns faktiskt ett rätt så enkelt sätt att få in en svensk programguide. Det första är att du ska surfa till TVTVs engelska sida - www.tvtv.co.uk - och skapa ett konto där, det är helt gratis. När du är klar med det så skriver du in samma kontouppgifter i EyeTV efter att du valt "tvtv - UK" som Service. Nu kan du gå in i kanalvyn och välja "tvtv" i EPG-kolumnen (Electronic Program Guide) för varje kanal, vilket visar en sökbar lista med kanaler där du väljer rätt kanal för den kanalplatsen. Gör det för varje kanal, gå sedan till Kanalguiden och ladda om den och vips så har du en svensk kanalguide, på svenska till och med. Samma kanalguide visas även i fullskärmsläget.

Remote programming?

I inställningarna i EyeTV så kan man se en sektion i guide-delen som heter "Remote programming" och en knapp som det står "Check now" på. Det är faktiskt en väldigt finurlig grej. Det betyder kort och gott att du kan surfa till www.tvtv.co.uk från till exempel jobbet - eller varför inte från ett internet-café på semestern - och logga in och sen markera vilka program du vill ha inspelade. EyeTV går då ut med en viss interval (varje timme, var tredje timme eller varje dag) och kontrollerar om du har lagt upp några nya inspelningar, varpå den lägger till dem i programmeringen. Väldigt behändigt.
Till skillnad från själva programguiden så kostar tyvärr den här tjänsten en slant, närmare bestämt 15 pund för ett helt år, vilket blir ungefär 200 kronor. Det är ju inte så fasligt blodigt för en rätt trevlig funktion. Surfa bara in på tvtv och välj "tvtv services" i menyn, och sen "tvtv shop" varpå en inköpsfunktion startas i ett eget fönster. När du betalat så är funktionen igång. Varje program har, i sin popupruta, en ruta där det står "REC OFF". Klickar du på den så byter den till "REC ON" förutsatt att du angivit att du har en kompatibel enhet i dina inställningar (System -> Device Registration på sidans meny). Tänk dock på att EyeTV går ut som oftast varje timme, så det är inte säkert att du får med programmet som startar om en kvart.

Stänga av EyeTV

En tanke kan ju vara att stänga av EyeTV när du inte ska se på TV. Det är dumt att ha EyeTV igång hela nätterna när TV'n ändå är avstängd. Det är också en bra idé eftersom vi inte bara ska se på TV, då välkomnas man alltid av skrivbordet när man sätter på TV'n.
Mer i MediaCenter
Mediacenter fr teknikfientliga Min hembio EyeTV Hembion nrmar sig Checklista Logitech Harmony Stor Klocka fr MediaMac
Nyckelord: eyetv, htpc eller mac
Miljvnliga Maccar Kortkommandon Raid installerad EyeTV Fjrrkontroll fr Maccen Fler AppleScripts fr din mediamac MacWorld r hr