Indiana Jones hatt
2011-09-09 -
0
Jag gillar hattar, och jag har nästan alltid på mig en. Jag har en förkärlek till Stetson och de två modeller jag oftast har på huvudet är en Stetson Tacoma (den bruna) och en Stetson Eagar (den svarta). Tacoma är en bomullshatt medan Eagar är en Vitafelt filthatt i ylle. Båda är vad Stetson kallar för "crushable", vilket betyder att dom inte tappar formen om man knycklar ihop dem. Eagar är ju givetvis varmare så ingen sommarhatt direkt, men väldigt bekväm.
Mitt hattbärande har föranlett att jag kallats Indiana Jones mer än en gång (ok, mest av de andra ungarna i barnens klasser, men ändå) men jag tänkte skriva lite här om hur mina hattar skiljer sig mot de hattar Indiana Jones bär. Med det sagt så är det inte helt otroligt att jag en dag kanske skaffar mig en Fedora som Dr Jones bär, men vi får se. Det måste vara rätt kvalitet! Det har också sagts att jag har en cowboyhatt på mig, men det stämmer inte. Modellen jag har kallas Fedora, medan en cowboyhatt är högre, har bredare brätte och i regel en vikning (pinch) som löper över hela toppen (crown). Men, tillbaka till Dr Jones.
IndyFedora-hd
Till att börja med så bär Jones aldrig en Stetson-hatt i filmerna, utan den modell som är mest känd som Indianas hatt är en Herbert Johnson hatt av modellen "The Poet". Dom modifierade den dock, satte på bredare band och kortade brättet lite bland annat. Dom skapade en huvudmodell och sen beställde Spielberg & Co 50 stycken sådana hattar.
Som ni ser på bilderna från Raiders of the Lost Ark så är The Poet en relativt rak hatt (dvs Crown, delen som täcker huvudet, jag vet inte vad det heter på svenska på en hatt) med ett brett band och markerad vikning/pinch på framsidan. The Poet är också en väldigt tunn filthatt, inte alls lika tjock som Stetson motsvarande Vitafelt-hattar, och definitivt inte som Tacomas bomull. Jones hatt är också ofta uppvikt bak i brättet, vilket jag sällan har, bara för att poängtera skillnaderna!
I Temple of Doom så försökte dom återskapa hatten från Raiders, men materialet som Herbert Johnson använde i förra filmen (Cury Felt) användes inte längre och ersattes med ett tjockare material (Borsalino felt) som gav hatten ett väldigt annorlunda utseende än i Raiders. Herbert Johnson använde heller inte den huvudmodell dom skapade för förra filmen, vilket ledde till ännu mer skillnader i utseende på hatten. Hatten i Temple har lägre Crown, och inte alls lika rak. Den har en mycket mjukare vikning och ett överlag mjukare och mer städat utseende.
I Last Crusade så är det samma material i hatten som i Temple, men modellen är mer konsekvent och känns igen från Raiders i högre grad. Den är dock inte lika hög, men nästan lika rak och en mycket hårdare vikning i fronten, dock ej så pass distinkt som i Raiders, men bra mycket bättre än i Temple. Återigen är den uppvikt där bak vilket ger en väldigt typisk "Indiana"-look. Ryktet säger att det var Harrison Ford själv som såg till att hatten var vikt och böjd på rätt sätt.
Kingdom of the Crystal Skull kom 15 år after Last Crusade, och mycket hade förändrats i stilar och stuk på hattar sedan dess. Det var faktiskt inte Herbert Johnson som fick uppdraget att skapa hattarna för Crystal Skull, utan ett litet företag av film-fans som hade specialiserat sig på att skapa just Indiana Jones-hattar och andra filmrelaterade hattar. Det ledde till att Crystal Skull har den hatt som är mest like Raidershatten förutom att den inte har en fullt lika distinkt vikning (pinch) på fronten.
Så, med all denna information hoppas jag ha visat att nej, jag har inte en Indiana Jonas hatt!
Mer i Webblog
Priest
Naken flicka bakifrn
Macbook Pro och dubbla skrmar
Indiana Jones hatt
ntligen hittat ett nytt headset
Favoritpennor
Wacom Inkling
Porträtt av u/elizabeeeef
Jämförelse 135 mm
Porträtt av kompis mamma
Använda utrymmet under trappen
Spelbord
Pimpning av köks-ön
Jag saknar min Dodge!
Acrylic drip
Renoverad ateljé
Nytt hemmakontor
Ny tatuering
Fågel Fenix

Vilken locksång väcker din uppmärksamhet?
Grace
I’m a lumberjack and I’m ok
Dodgen upplagd för försäljning
Gamingstol som kontorsstol
Sun and Stars
Barking up the wrong tree
Light at the end of the tunnel
Serveringsbricka
Regntunnor och grus
Pergola
Uppdatering av ikoner
Renoverat sidobord
Malin och Alex bröllop
Pizza på grillen
Myst linking book and Gehn's Inkwell
Utebord
Bord i biorummet
Mattsvart Dodge
Susann's gravidmage
Simson och Isi
Det blev en Volvo XC90
Ny bil?
Vardagsrumsbord
Altantak
Steven och Susann's bröllop
Trapprenovering
Semesterplanering

En sak jag saknat väldigt länge är en app på till exempel iPad där man kan lägga upp sina sommarplaner. Vi skriver ju givetvis upp i kalendern när vi tar semester, när det är skollov och liknande, men det trängs ju med en massa annat onödig information när man vill sätta sig ned och planera semester, ledighet, aktiviteter. Man vill gärna ha en sjysst översikt över bara det som ...
Paulig och Release Finans

Detta är helt galet. 2015 så skaffade vi en rätt så high end-espressomaskin till kontoret. En Thermoplan One. Företaget som levererade den heter Paulig och med dem skrev vi ett hyresavtal på maskinen.
Mother of Dragons
Maleficent
Bakbord
Extrabord till jul
Renoverat vardagsrumsbord
Nattduksbord
Crock Pot
PanPastel
Tron för Sigge
Road Trip Italien!
#inlineditbutton