Hoppa direkt till innehåll

Förlossningen

2002-01-31 -
1433
Förlossningen
09.30 - Tisdagen den 29 Januari 2002
Sitter just nu på förlossningen, Tina är kopplad till en hjärtrytm-sammandragnings-mätmaskin som visar om allt står rätt till. Kaffet är ljummet och jag är torr i svalget av förkylningen. Vi vet inte vad som händer eller vad som kommer att hända. Ska dom sätta igång henne?
Tina skulle vilja att det satte igång naturligt, men samtidigt som en igångsättning påverkar barnet på ett visst sätt och medför risker så stämmer det även för när förlossningen inte sätter igång på naturlig väg heller. Fostervattnet tar ju sakta slut och sånt.
Tina känner ju inga sammandragningar, eller det vill säga; Tina HAR sammandragningar, och med hjälp av hjärtrytm-sammandragnings-mätmaskinen så ser hon när hon har en och har nu lyckats lista ut att "Aha, det där är en sammadragning!" Hon är dock tveksam till att den uppfyller de beskrivningar hon hört om sammandragningar.
11.00 - Igångsättning
Nu har doktorn varit här och känt och kollat fostervatten. Han beslutade att det var lite lite vatten kvar och har givit Tina en Cytotec som skall sätta igång värkarbetet. Vi blev upplysta om att det kan ta upp till sex timmar och att vi kommer bli kvar här tills barnet kommit ut. Så då är det äntligen igång i alla fall. Vi har blivit flyttade till ett annat rum, men kommer bli flyttade igen.
Jäkligt skönt att vi har med oss PowerBook:en och ett par filmer. Kan bli en lång väntan. Jag ska åka hem och hämta lite smågrejer också snart. Verkar som om vi har tid så det blir över.
12.30 - Förflyttning
Tina har fått lite mat att äta. Korv och potatis med kräm som efterrätt. För att fördriva tiden har vi kollat lite på Final Fantasy. Efter maten ska vi få ett nytt rum uppe på BB, varpå jag ska åka iväg en sväng och hämta grejer (och ta en munsbit på McDonalds).
15.30 - BB
Först nu fick vi rummet. vi delar rum med nån som ligger och försöker sova, så det kan bli klurigt att se på film. Tina har lite ont med jämna mellanrum, men det verkar inte så farligt. Hon gnider sig lite på magen så känns det lite bättre. Nu är det bara att vänta som gäller...
Jag var hem och åt lite, plockade upp lite saker som behövdes och ringde till lite folk.
17.00 - Kvällsmat
Efter en bit mat (ännu mera korv) så fick Tina ännu en tablett med Cytotec. Hon har inte känt av den första speciellt mycket, vi får se vad som händer nu. Dom har även kopplat henne till hjärtrytm-sammandragnings-mätmaskinen igen för att ta ännu en remsa (många remsor blir det). Själv sitter jag bara och ser på, eller kollar på Highlander. Ganska bekväm fåtölj jag sitter i dock.
17.45 - Månskenspromenad
Jag och Tina har varit ute på en liten promenad på sjukhuset, varit ner till cafeterian och dylikt. Tina får lite ont med jämna mellanrum och vaggar lite som en anka under tiden. Tina tycker inte om att ha ont offentligt, menar hon att smärta ska man ha i slutna sällskap? Det är fullmåne ikväll!
Någonting händer ju i alla fall, det är ju bra. Förmodligen är det många timmar kvar.
19.00 - Värkarna börjar på allvar
Tina verkar ha riktigt ont med ungefär tio minuters mellanrum. Känns lite hopplöst att bara kunna sitta och se på...
21.45 - Trösta
Värkarna verkar lugna ner sig lite efetr att Tina varit i grymma plågor. Jag hart sjungit Vargsången medans jag masserat henne, vet inte hur mycket det hjälpte, men det är ju värt ett försök. Tina försöker vila lite nu, och själv är jag inte trött alls. Min hals är torr som fnöske på grund av förkylningen och det svider. Men vem är jag att klaga när jag har en tjej med värkar bredvid mig?
22.00 - Kvällsbeslut
Nattpersonalen har kommit. Dom ville vänta och se vad som händer innan dom gör något. Antingen så får Tina något så hon kan sova, eller så blir värkarna så pass starka att hon kan skickas ner till förlossningen. vilket ska det bli? Spänningen är olidlig.
23.30 - Ont
Nu är värkarna igång igen, Tina har svårt att ligga still och är uppe och går litegrann. Jag gör mitt bästa att hålla hennes hand och massera hennes rygg. Verkar inte bli mycket sömn för Tina inatt.
00.00 - Förlossningen
Nu är vi nere på förlossningen igen. Tina ligger med hjärtrytm-sammandragnings-mätmaskinen än en gång, värkarna attackerar henne som hungriga vargar och jag ser på. Efter remsan så kommer dom förmodligen kontrollera hur långt gången hon är, och så får vi se vad som kan göras. Jag vill inte att min tjej ska ha ont!
Nu fick hon lustgas i alla fall. Kul att se henne le! Hon tar lustgas när hon känner en värk och tar det tills den är över, för att det ska göra mindre ont på toppen. Dom har satt en droppnål i handen om hon till slut beslutar sig om epiduralbedövning. Hon är nu 4 cm öppen.
02.20 - FylleTina
Lustgasen verkar funka fint. Men värkarna har avtagit lite, så dom ska ge Tina dropp så de kommer igång ordentligt igen. Tina står nu upp med hjälp av en gåbord eller vad det nu är. Hon är lite piggare och mer kontaktbar nu. Hon har nyss varit på toaletten.
Minnesvärd kommentar: "Ja, visst luktar det fostervatten."
Nattpersonalen på förlossningen är riktigt bra och väldigt trevlig. Känns skönt att kunna skoja litegrann medans vi väntar och har ont.
03.20 - Sliten
Tina får dropp, värkarna kommer tätare, men hon är bara 5-6 cm öppen. Själv börjar jag känna mig riktigt medtagen, är trött och hungrig. Köpte en macka för en vecka sen... eller var det runt lunch? Den var uppblött av tomaten och smakade piss. Så jag får nog vara hungrig. Känner mig lätt yr och mina ögon faller ihop hela tiden. Måste... kämpa... måste... vara... ett... stöd...
04.00 - Känselrov
Narkosläkaren har just satt epiduralbedövning, Tina tycker redan att det känns bättre och det gör att det känns bättre för mig. Hon behöver gasen mindre och mindre.
04.30 - Lite sömn?
Tina har inte ont alls längre, och värkarna är mycket jämnare nu. Hon känner att det drar lite i magen. Vi tar tillfället i akt och försöker få lite sömn. Jag får försöka sova på en förlossningsbädd som går att dra ut lite och Tina får nanna lite där hon ligger.
06.00 - Nä.
Man får inte så mycket sömn, orkar nog inte ligga och försöka sova nå mer nu, får ont i hela kroppen av den stenhårda britsen och jag vill nog hellre att vi ska få ett barn än ligga och sova. Tina känner att det "trycker på" lite, som om hon skulle behöva gå på toaletten.
07.15 - Morgonstund har guld i mund
Dagpersonalen har börjat, precis i tid. Det trycker på ordentligt för Tina nu och hon tycker det är obehagligt. Dom gör en liten undersökning och sen fyller dom på epiduralbedövningen, det verkade hjälpa. Barnet tycks vilja komma ut trots dess tidigare brist på intresse.
Dagpersonalen består av en barnmorska och en barnmorskestudent, som är på upplärning. Nattpersonalen var skojigare, även om det inte alls är fel på dagpersonalen. Vi gillar inte förändring!
09.00 - Halvlek efter 24 timmar?
Dom har dragit ned på droppen för att barnets hjärta slog lite långsammare, vilket betyder att värkarna avstannade en aning, så det verkar dra ut mer på tiden. Vi har varit här i 24 timmar nu. Det känns som om dom har gjort fel när dom drog ned på droppet, men dom vet nog bättre än jag. Både Tina och jag undrar när bäbisen kommer komma.
Doktorn var inne också, han nämnde kejsarsnitt som ett alternativ i och med att det var så lite fostervatten, men det var inte tal om det än. Han sa att barnet mådde bra.
10.00 - Smygfart
Jag vet inte om det är normalt, men jag tycker vi går med små små steg framåt. Med den här farten känns det som om barnet inte kommer komma förrän till jul eller nåt. Vi börjar båda bli väldigt trötta på att vänta och vänta när det inte ens verkar hända nåt. Det var nästan bättre innan Tina fick ryggmärgsbedövningen, för då visste man att det hände nåt. Dom påstår att hon är nästan fullt öppen, vilket jag förmodar är ett gott tecken. Men jag vet inte vad som ska göras nu... Vänta fem timmar till? Vad händer med krystningen? Ska det inte sättas igång med sånt?
12.00 - Kejsarsnitt?
Tina fick nyligen påfyllt i epiduralbedövningen, men med en annan bedövning, som inte fungerar lika bra. Hon har jätteont och liggger och andas lustgas och, ja, överlever nätt och jämt. tåras i mina ögon när jag ser henne sådär. Jag tog upp det med barnmorskan, det HÄNDER ju inget. Hon sa att dom talat med läkaren och han ska göra ett ingrepp någon annanstans och sen ska han besluta om huruvida det blir kejsarsnitt på Tina. Hoppas det blir det, vill inte att hon ska lida mer utan resultat.
Det tär på mig att se henne såhär.
12.30 - Satan!
Nu gör det så ont så Tina gråtar, vad fan ska man göra för att få ett jävla kejsarsnitt på det här stället!!!
14.00 - Ny epidural
Äntligen är narkosen här och ska sätta ny epidural, hon har haft ont som fan fram tills nu. Tina vill att det bara ska vara över, jag vill att det bara ska vara över, men ingen tycks vilja ge oss ett kejsarsnitt. Tina har varit i värkar i 19 timmar och är inte ens helt öppen, jag förstår inte varför dom vill plåga min tjej så mycket...
Jag sitter bredvid och halvsover på en stol medans Tina får ett par lugna sekunder. Det känns som ett par sekunder för snart slutar bedövningen gradvis att verka. Förlossningsavdelningen anser då att för att göra saker värre, så byter visst folk pass precis då Tina börjar bli redo för slutarbetet. In kommer två nya tjejer som kommenderar hurtigt omkring min tjej utan införståelse vilken otrolig pärs hon gått igenom.
Efter en rad värkar som Tina inte får någon bedövning emot så anser dom att Tina ska över till säng nr 2, vilket är där barn kommer till världen. Där ska Tina krysta som en gudinna medans dom verkar göra allt för att göra illa henne under tiden. Usch. Tina har otroliga smärtor och jag storgråter medans jag kramar hennes huvud. Jag blir arg, tillsammans med Tina, på de två nya sköterskorna som bara gör illa henne. En av de känslomässigt starkaste upplevelserna i mitt liv.
Efter en otrolig prestation som endast blivande pappor någonsin kommer få bevittna (barnmorskor undantagna) så kommer klockan...
16.09 En pojke!
En liten liten (men stor för att vara baby påstår dom) pojke kommer ut från sin plats inuti magen. Hans huvud är alldeles spetstigt då dom använt sugklockan för att hjälpa till. Barnet skickas snabbt in i rummet intill för tvätt och rensugning av luftvägar. Pappa skickas tafatt med. Jag står och ser på när dom stoppar slangar i mitt nyfödda barns näsa och vet inte riktigt vad jag ska göra. Efter en stund får vi komma in till mamma igen där vi nu sitter och tar igen oss. Vi är båda otroligt trötta, och medans jag endast ätit en smörgås på ett dygn, så har Tina inte gjort annat än haft ont.
Men det är över nu. Inge mer ont för Tina. En lättnad. En söt liten pojke kom ut som gjorde grimaser åt oss och spottade på Tina litegrann.
Örnen börjar bli redo för Sweden Rock
Mixtejp
Norrsken
Kan ha "råkat" skaffa något på Sci-Fi-mässan
Recension: Steam Hotell
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen