iPad, så nära men ändå så långt borta
2010-05-22 -
0
IMG0003
The Early Edition
Jag tycker iPad är en fantastisk produkt. Så liten, så tunn och med sådan otrolig batteritid så kan man inte annat än förundras över de tekniska aspekterna. Sedan finns det sjukt mycket bra program och att läsa böcker på den är en fröjd på alla sätt tänkbara. Surfa webben, se på film och allt sådant fungerar helt klockrent förstås. Ett favoritprogram är "The Early Edition" som tar RSS-flöden och i stället för att visa dem i en lång lista så komponerar den en tidningsliknande layout av rubriker, bilder och korta texter. Den påminner väldigt mycket om Times som jag har skrivit om tidigare (en app jag gärna ser på iPad).
Men, trots alla dess bra sidor så finns det en hel del saker som saknas. Saker som mappar och multitasking kommer ju att komma i och med iPhone OS 4.1 (förmodligen). Men det är inte de sakerna som jag tycker saknas mest, utan det faktum att iPad - när allt kommer omkring - är en stor iPhone eller iPod touch. Inte bara utseendemässigt utan även rollmässigt, vilket är synd. När Apple presenterade sin 5GB-iPod som du kopplade till din dator med en firewirekabel så var det inget konstigt med att det var en "slavenhet" till en dator. Den kräver helt enkelt en dator och det är det ingen som undrar över. När iPhone släpptes behandlades den likadant, vilket inte heller är så konstigt. Det är bara på senaste åren som iPhone blivit mer och mer en enhet i sig själv och man kan tycka att behovet av att kontinuerligt synka den med datorn för att få över musik och för att göra backup på den känns som ett onödigt steg.
IMG0001
iPad-versionen av IMDB-appen är även den helt otroligt bra, och givetvis tusen gånger bättre än web-versionen.
Med iPad så blev den här klyftan ännu mer tydlig. När den annonserades ut sade min kompis Mikael att en sådan vore perfekt för honom. Han surfar i dagsläget nästan uteslutande på sin telefon, på facebook och beställer musik och film. En iPad skulle ersätta hans gamla iBook rakt av.
Problemet är att den inte kan det. iPad kräver fortfarande en dator, den är fortfarande en slavenhet till en "riktig" dator, vilket är himla synd. Du måste koppla den till iTunes för att få över ny musik som du köpt på din dator, även om du vill få in andra ePUB-böcker än de du kan få via iBookstore. Om du skapar dokument på din iPad i till exempel Pages eller Keynote, så krävs en väldigt jobbig process (scrolla ned till "Syncing") för att få över den till din dator.
Jag har sagt det förut - Apple må göra bra mycket snyggare saker än designblinda Google, men det smarta (och riskfyllda, om du är orolig över dina privata uppgifter) med Google är att allt data finns på nätet, och åtkomligt från alla enheter. Apple har sin MobileMe-tjänst som tyvärr kostar pengar och som inte alls används på rätt sätt i de här fallen.
ipad
I fallen Pages, Numbers och Keynote så är iPad inte en egen enhet, utan en terminal som det är ett jäkla slit att få över data till för att redigera. Och för att inte nämna hela problemet med att inte kunna använda sina egna typsnitt eller ens de bilder man har i en mapp på datorn utan att först lägga dem i iPhoto för att synka över dem till iPad (bland 20k andra i mitt fall) för att kunna använda dem i dessa program. Jag hoppas verkligen Apple kommer lösa dessa frågor i framtiden för just nu är det helt idiotiskt.
Kort sagt - iPad behöver ett filsystem av något slag. Ett ställe där jag kan spara dokument som skapas av applikationer på iPad som sedan kan öppnas av andra program. Detta behövs inte på iPhone men på iPad är det helt nödvändigt. Och utöver filsystem så måste iPads applikationer uppdateras så de inte längre bara är dumma terminaler, utan du kan lägga till eller redigera kalendrar i Calendar på den, du kan redigera playlists i iPod-delen, du kan redigera foton och skapa album i Photos-appen osv osv. Vi vill inte ha iPhone-apps på iPadden, utan hela iLife-funktionaliteten helst.
Sen skulle jag föredra om iPad hade stöd för flera användare. Att man kan logga ut sig så barnen eller ens kära kan använda den utan att behöva logga ut sig från facebook eller vad det nu kan innebära.
Apples ledord för deras "nysatsning" på AppleTV var "no computer is required", vilket jag hoppas ska föras över på iPad i framtiden med.
Äntligen tillbaka till normalt! Skönt!
Nattduksbord
Måste bygga någon slags hållare till alla tvingar
Spelar Zelda på liten hotell-TV :)
Mina sinkningar är ju allt annat än perfekta. Måste öva mer!
Nu ska jag väl för tusan kunna bygga lådor med helt raka hörn?? :)
Khaleesi! Efter PanPastel så är det Luminance-pennorna.
Fixade så att jag kan använda Incras i-box på min Hammer-såg. Nu ska jag bara lista ut varför mina sinkningar blir fel.
Gillar inte den här strukturen på papper. Funkar bra för pastell men inget vidare för färgpennor
Pan Pastel-kladd som kanske kan bli något. Någon som ser vad det ska bli?
Tror det här med Crock Pot kan vara ett vinnande koncept :)
PanPastel-porträtt
Tror den börjar bli klar..
Nog med PanPastels, nu lite fixativ och sen Faber-Castell polychromos!
Testar mer med PanPastel
Äntligen!!! Nu måste jag bara vänta ett par veckor innan den kan folieras igen.
Har skaffat en Crock Pot för jag hatar att laga mat. Spännande!
Crock Pot
PanPastel
Stort hängigt träd i Stockholm
Har testat PanPastel för första gången. Ovant men rätt så mysigt!
Spacklat och slipat, färdig att målas. Och så har jag ingen färg…
Trälim + sågspån = första hjälpen för sprickor i trä.
Tron för Sigge
Road Trip Italien!
Verkstad Remake
Jonas och Jenna
Brud som chillar
Showing off
Undressing
Touch thyself
Hot Love
Profilporträtt
Resa utan kamera?
Paus
Supernöjd med folieringen!
Bilen ska folieras!
Ny såg
PHP och BankID
Jack Skellington
Verkstadsplaner
Magnettavla
Verandatak och grillhörna!
Vardagsrumsbord
Knivblock
Kökshylla
Ny ikon för karta
PC-bygge
Kerlee 35mm f/1.2
Objektivhylla
Natalie Dormer
Hållare till kattmatsskålar
Hälsningar från Norge
With a little help from my friends...
The Most Incredible Fantasy Maps You've Ever Seen
Cityfestivalen
Mitakon Speedmaster 50mm/f0,95
10 minuter vatten
Sony A7R II
Petzval 58 Bokeh Control Art Lens
Scrawlrbox
Nya skärmar till jobbet
Nikon Df - ny leksak
Boba Fett
First Order Storm Trooper
Mikisen
Star Wars-maraton!
Viola
Det händer grejer!
#inlineditbutton