iPad, så nära men ändå så långt borta
2010-05-22 -
0
IMG0003
The Early Edition
Jag tycker iPad är en fantastisk produkt. Så liten, så tunn och med sådan otrolig batteritid så kan man inte annat än förundras över de tekniska aspekterna. Sedan finns det sjukt mycket bra program och att läsa böcker på den är en fröjd på alla sätt tänkbara. Surfa webben, se på film och allt sådant fungerar helt klockrent förstås. Ett favoritprogram är "The Early Edition" som tar RSS-flöden och i stället för att visa dem i en lång lista så komponerar den en tidningsliknande layout av rubriker, bilder och korta texter. Den påminner väldigt mycket om Times som jag har skrivit om tidigare (en app jag gärna ser på iPad).
Men, trots alla dess bra sidor så finns det en hel del saker som saknas. Saker som mappar och multitasking kommer ju att komma i och med iPhone OS 4.1 (förmodligen). Men det är inte de sakerna som jag tycker saknas mest, utan det faktum att iPad - när allt kommer omkring - är en stor iPhone eller iPod touch. Inte bara utseendemässigt utan även rollmässigt, vilket är synd. När Apple presenterade sin 5GB-iPod som du kopplade till din dator med en firewirekabel så var det inget konstigt med att det var en "slavenhet" till en dator. Den kräver helt enkelt en dator och det är det ingen som undrar över. När iPhone släpptes behandlades den likadant, vilket inte heller är så konstigt. Det är bara på senaste åren som iPhone blivit mer och mer en enhet i sig själv och man kan tycka att behovet av att kontinuerligt synka den med datorn för att få över musik och för att göra backup på den känns som ett onödigt steg.
IMG0001
iPad-versionen av IMDB-appen är även den helt otroligt bra, och givetvis tusen gånger bättre än web-versionen.
Med iPad så blev den här klyftan ännu mer tydlig. När den annonserades ut sade min kompis Mikael att en sådan vore perfekt för honom. Han surfar i dagsläget nästan uteslutande på sin telefon, på facebook och beställer musik och film. En iPad skulle ersätta hans gamla iBook rakt av.
Problemet är att den inte kan det. iPad kräver fortfarande en dator, den är fortfarande en slavenhet till en "riktig" dator, vilket är himla synd. Du måste koppla den till iTunes för att få över ny musik som du köpt på din dator, även om du vill få in andra ePUB-böcker än de du kan få via iBookstore. Om du skapar dokument på din iPad i till exempel Pages eller Keynote, så krävs en väldigt jobbig process (scrolla ned till "Syncing") för att få över den till din dator.
Jag har sagt det förut - Apple må göra bra mycket snyggare saker än designblinda Google, men det smarta (och riskfyllda, om du är orolig över dina privata uppgifter) med Google är att allt data finns på nätet, och åtkomligt från alla enheter. Apple har sin MobileMe-tjänst som tyvärr kostar pengar och som inte alls används på rätt sätt i de här fallen.
ipad
I fallen Pages, Numbers och Keynote så är iPad inte en egen enhet, utan en terminal som det är ett jäkla slit att få över data till för att redigera. Och för att inte nämna hela problemet med att inte kunna använda sina egna typsnitt eller ens de bilder man har i en mapp på datorn utan att först lägga dem i iPhoto för att synka över dem till iPad (bland 20k andra i mitt fall) för att kunna använda dem i dessa program. Jag hoppas verkligen Apple kommer lösa dessa frågor i framtiden för just nu är det helt idiotiskt.
Kort sagt - iPad behöver ett filsystem av något slag. Ett ställe där jag kan spara dokument som skapas av applikationer på iPad som sedan kan öppnas av andra program. Detta behövs inte på iPhone men på iPad är det helt nödvändigt. Och utöver filsystem så måste iPads applikationer uppdateras så de inte längre bara är dumma terminaler, utan du kan lägga till eller redigera kalendrar i Calendar på den, du kan redigera playlists i iPod-delen, du kan redigera foton och skapa album i Photos-appen osv osv. Vi vill inte ha iPhone-apps på iPadden, utan hela iLife-funktionaliteten helst.
Sen skulle jag föredra om iPad hade stöd för flera användare. Att man kan logga ut sig så barnen eller ens kära kan använda den utan att behöva logga ut sig från facebook eller vad det nu kan innebära.
Apples ledord för deras "nysatsning" på AppleTV var "no computer is required", vilket jag hoppas ska föras över på iPad i framtiden med.
Improvisationsteater på Västmanlandsteatern. Lika delar pinsamt och skoj :)
Har ryggskott som börjar bli bättre. Nyser nu på morgonen och det hugger till i ryggen och gör ont som fan. Kollapsar på golvet, och när jag reser mig upp så har jag råkat få igång Siri som tror sig ha hört detta. Ok, det gör ont som fan, men jag är ok, Siri :)
Har en trappa hemma som måste renoveras, menrenoveringskit är dyra som tusan, tanken är att jag ska bygga eget renoveringskit, får se hur det går…
Bakbunden
Även en ordentlig geringsfräs för att kunna bygga hållbara trappnosar
Har införskaffat mig en planopress inför kommande bordsprojekt samt ett test för en trapprenovering.
Byggde en pokalhylla till dotterns alla danspokaler
Pricken över i:et :)
Bakbord
Nytt projekt på gång, bakbord till svärfar :)
“Gå och lägg dig” - ”Nej jag kollar på TV med Leia” :)
Extrabord till jul
Extrabord till julafton klart! Byggvideo kommer inom kort på min youtube :)
Weehoo, jag har en egen stämpel nu. Det ni!
Bordskiva oljad och vaxad, ben borstade och betsade. Kanske blir ett bord till slut?
Bordsskiva betsad. Ska slipas/borstas och sen oljas.
Renoverat vardagsrumsbord
Favoritbild från dansuppvisningen igår
Bordsskiva limmad, hyvlad, slipad och sen borstad. Betsning nästa
Limmar bordsskiva
Nu är garaget äntligen utröjt och vi slipper skrapa ruta i morgon!
Nattduksbord
PanPastel-porträtt
Crock Pot
PanPastel
Tron för Sigge
Road Trip Italien!
Verkstad Remake
Jonas och Jenna
Brud som chillar
Showing off
Undressing
Touch thyself
Hot Love
Profilporträtt
Resa utan kamera?
Paus
Supernöjd med folieringen!
Bilen ska folieras!
Ny såg
PHP och BankID
Jack Skellington
Verkstadsplaner
Magnettavla
Verandatak och grillhörna!
Vardagsrumsbord
Knivblock
Kökshylla
Ny ikon för karta
PC-bygge
Kerlee 35mm f/1.2
Objektivhylla
Natalie Dormer
Hållare till kattmatsskålar
Hälsningar från Norge
With a little help from my friends...
The Most Incredible Fantasy Maps You've Ever Seen
Cityfestivalen
Mitakon Speedmaster 50mm/f0,95
10 minuter vatten
Sony A7R II
Petzval 58 Bokeh Control Art Lens
Scrawlrbox
Nya skärmar till jobbet
Nikon Df - ny leksak
Boba Fett
First Order Storm Trooper
Mikisen
#inlineditbutton